Stena verzus USA

Americký prezident vyslovuje vo svojich prejavoch slovo dohoda často a rád. Napokon, sám sa kedysi pasoval za veľkého „dealmakera“. Problém spočíva iba v tom, že na rozdiel od príslušného zhluku hlások dohoda ako taká neexistuje v jeho politike. Ani len ako alternatíva.

28.01.2019 20:00
debata (2)

Politika Donalda Trumpa pozná iba dva koncové stavy: víťazstvo alebo porážku. Filozofia hry s nulovým súčtom, ktorá nepozná kompromis ani možnosť, že by na niečom mohli zarobiť obe strany, ovládala jeho kariéru v realitnom biznise a ovláda i jeho pobyt v Bielom dome.

Takáto politika môže byť nebezpečná v hockoho rukách, pretože zvádza k cynizmu a boju, pri ktorom sa nehľadí na čistotu prostriedkov. Čo potom ešte v rukách niekoho, kto ani len nedokáže rozpoznať, čo je a čo nie je skutočné víťazstvo, a kto sa necíti byť reprezentantom väčšieho celku, no bojuje čisto sám za seba?

Nelegálna imigrácia do Spojených štátov nepretržite klesá, väčšinu prisťahovalcov tvoria ľudia, ktorí prišli do USA na legálne víza, akurát neodišli po ich vypršaní.

Vlani v decembri Trump odmietol dohodu o financovaní ochrany južnej hranice Spojených štátov, na ktorej sa dohodli kongresoví republikáni s demokratmi. Desiatky miliárd dolárov sa mali použiť na posilnenie personálu a ďalšiu modernizáciu technického vybavenia. Dohoda mala jednu chybu: nerátala s betónovou stenou, ktorá by predelila tritisíckilometrovú hranicu na spôsob Veľkého čínskeho múru či Hadriánovho valu.

O múre, ktorý vraj zabráni, aby z juhu do USA prenikali „násilníci, drogoví díleri a zločinci“ a ktorý údajne zaplatí samotné Mexiko, ešte pred rokom Trump sám hovoril, že to bol pôvodne iba predvolebný slogan. Ten však aj na jeho prekvapenie zaberal na davy. Dnes je všetko inak. Zo sloganu sa stal konkrétny symbol Trumpovho politického úspechu, ktorého alternatívou môže byť v jeho videní sveta len politická porážka.

V takom svete nemôže uznať, že nelegálna imigrácia do Spojených štátov už celé dekády nepretržite klesá a že väčšinu nelegálnych prisťahovalcov tvoria ľudia, ktorí prišli do USA na legálne víza, akurát neodišli po ich vypršaní. To by totiž uznal nezmyselnosť múru a jedným dychom by vyslovil uznanie aj svojim predchodcom vo funkcii. Víťazstvo pre všetkých, ako vieme, v jeho svete neexistuje.

Svoj múr nedostal, a tak 800-tisíc zamestnancov federálnej vlády nedostalo 35 dní svoj plat. Najdlhší shutdown v americkej histórii sa zdanlivo skončil minulý piatok, keď vyhlásil, že dospel s Kongresom k dohode (sic!). V skutočnosti musí k novej dohode dospieť spoločný výbor demokratov a republikánov. Ak ani tá nebude zahŕňať 5,7 miliardy na múr, všetko sa môže zopakovať 15. februára, keď vyprší federálny šek a vláda bude pre svoju existenciu potrebovať ďalší.

Obchodné vojny poškodili amerických farmárov a výrobcov, daňové škrty pre veľké korporácie poškodili americké modré goliere a zahraničná politika škodí dôveryhodnosti celých Spojených štátov. Jeden hlúpy a k tomu, na čo má byť určený, aj celkom neužitočný múr však Trumpovi dovolí vyhlásiť sa za víťaza. Otázkou je, koľko mu dovtedy ešte zostane voličov. Druhou, koľko toho dovtedy ešte zostane z Ameriky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko #shutdown