Nespravodlivá Viedeň

V jednom sa dá s Európskou komisiou úplne súhlasiť. V súvislosti s tzv. indexáciou rodinných dávok v Rakúsku tvrdí, že ide o otázku spravodlivosti a rovnakého prístupu.

01.02.2019 22:00
debata (6)

Zamestnanci z iných členských krajín únie totiž dostávajú v tejto alpskej republike od nového roka nižšie dávky len preto, lebo ich deti žijú vo svojej vlasti. Vychádza to aj na mínus 70 eur mesačne na jedno dieťa.

Tento antisociálny krok nabúra rozpočty najmä rodín opatrovateliek a zdravotných sestier, ktoré prichádzajú za prácou do Rakúska. Tam ich radi prijímajú, lebo ponúkajú lacnejšie služby ako miestne ošetrovateľky. Samozrejme, zasiahlo to i ďalšie profesie.

Pravicová vláda u našich západných susedov argumentuje, že deti žijúce v strednej a juhovýchodnej Európe nepotrebujú na svoje hmotné zabezpečenie až toľko, ako by bývali v Rakúsku. Tu však nejde o to, koľko stojí trebárs chlieb či elektrina v Linci a koľko v Košiciach, ale o to, že pracovníci zo zahraničia platia rovnaké odvody do štátnej kasy a majú rovnaké daňové povinnosti ako ich kolegovia s rakúskym občianskym preukazom.

Česi a Slováci zamestnaní v Rakúsku túto nespravodlivosť nenechali napospas osudu. Asi tisícka z nich podala žaloby na tamojšie súdy, ktoré majú právomoc posudzovať nároky zo systému sociálneho zabezpečenia.

Viaceré štáty EÚ, vrátane Slovenska, sa obrátili na Brusel s požiadavkou, aby vo Viedni prehodnotili kontroverzné opatrenie. Európska komisia dala rakúskej vláde dva mesiace na to, aby vysvetlila nové pravidlá, týkajúce sa výmery rodinných dávok občanom z ostatných krajín únie.

Je dobre, že sa ozvali aj tí, ktorých sa to bezprostredne týka. Bude sa vytvárať tlak na Viedeň z viacerých strán.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rakúsko #opatrovateľské služby #indexácia rodinných dávok #systém sociálneho zabezpečenia