Samí spravodliví

Čo si myslieť o serióznosti dohody na podporu jediného kandidáta, ako inak, demokratickej opozície na najvyšší ústavný post prijatej na spoločnom obede 22. januára, keď ju každý z účastníkov vysvetľuje inak?

04.02.2019 07:00
debata (10)

Podľa Igora Matoviča by sa mali do dvoch týždňov, teda do zajtra, opäť stretnúť a na základe najnovšieho prieskumu istej súkromnej televízie definitívne zjednotiť na mene toho, kto pôjde do prvého kola volieb. Robert Mistrík tvrdí, že konečné slovo by malo padnúť v polovici februára, a Zuzana Čaputová sa vyjadruje všeobecne o príhodnom čase.

Obaja kandidáti, ako aj lídri SaS, OĽaNO a Progresívneho Slovenska si dajako nevšimli, že od nového roka v súvislosti s prezidentskými voľbami vlastne o ničom inom ako o jednotnom kandidátovi ani nehovoria. Akurát tak o Marošovi Šefčovičovi po tom, čo nedávno vyštartoval do kampane. O ich konkrétnych, pozitívnych programoch sa verejnosť zatiaľ veľa nedozvedela.

A tak akurát vie, že nezávislý a nestranný uchádzač o kreslo v Grasalkovičovom paláci – Mistrík, ktorý zakladal SaS, a tá mu hneď vyslovila podporu, považuje súčasného podpredsedu Európskej komisie za pravú ruku Roberta Fica a za politika Smeru, ktorý „sa stal tvárou strany, ktorá je symbolom korupcie a nespravodlivosti“.

Podpredsedníčka PS Čaputová vyslovuje pochybnosti o tom, či by Šefčovič „mal záujem na tom, aby sa korupčné kauzy na Slovensku úspešne vyšetrovali a aby Slovensko bolo spravodlivou krajinou“. Ale možno sa vzdá kandidatúry rýchlejšie, ako si pôvodne myslela. Médiá totiž vyšli s článkami o zmanipulovaných tendroch a predražených službách dodávaných štátu firmou, v ktorej vlastní jej stranícky šéf Ivan Štefunko štvrtinový podiel. Nie je vylúčené, že by podstatnú časť svojej predvolebného zápasu musela venovať práve vyvracaniu týchto informácií.

To, že sa dostali do éteru práve vo chvíli, keď sa rozhoduje medzi Čaputovou a Mistríkom, iste nie je náhoda. Komu to asi tak prospeje? Sľubuje to však zaujímavú kampaň, keď sa už v jej prípravnej fáze aj potenciálni spojenci začínajú navzájom spochybňovať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Igor Matovič #Robert Mistrík #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová