Truľo šou

Redaktorovi bežných novín, rozhlasu či televízie isto nepríde zaťažko domyslieť si, čo by sa asi tak dialo, keby nejaký truľo vynášal z rannej porady informácie a vydával by ich za tutovky. Všeličo, čo chce redakcia overiť, zistiť, všeličo, čoho pravdivosť a relevantnosť sa dá vopred len ťažko odhadovať. Všeličo, čo môže už poobede po zistení a overení informácií vyzerať celkom inak.

05.02.2019 20:00
debata (46)

Dotyčný truľo by mal pritom cnostnú obhajobu: je predsa správne, aby sa čitatelia/divá­ci/poslucháči dozvedali nielen to, čo dané médium zverejní, ale aj to, čo nezverejní. Veď čo, ak novinári zatajujú nejaké, pre nich nepohodlné pravdy?

Práca v médiách tak či onak občas nie je med lízať, no v takejto situácii a v dnešných časoch, keď je paranoja rozšírenejšia než senná nádcha, by sa zmenila na čisté peklo. A to hovoríme len o trápnej výrobe komerčných médií, nie o vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy, ktorú niekto objednal, niekto iný sprostredkoval a niekto ďalší zasa vykonal.

K Mariánovi Kočnerovi a k plejáde rôznych verných dopisovateľov, sponzorov a maznákov Aleny Zs. najnovšie takýmto spôsobom pribudol šéf Penty Jaroslav Haščák. Kto by si to neprečítal? Kto by nepocítil záchvev škodoradosti? A na druhej strane, prečo by mal zostať bokom človek, ktorého má verejnosť zafixovaného ako hlavného aktéra Gorily? Všetko je uveriteľné a všetko môže byť pravda. Ale aj nemusí, a v tom je ten chudák pes zakopaný.

Vynášanie čiastkových informácií vôbec nie je skvelá a užitočná vec. A nie preto, že to hovorí špeciálna prokuratúra.

Niektorí sa radujú: blesk udrel (aj) v mediálnom hájiku. Iní sa radujú, pretože síce udrel v mediálnom, no nie akurát v tom ich hájiku. Časť mlčí a iná časť premúdrelo upozorňuje, že vynášanie čiastkových informácií z vyšetrovania je síce skvelá a užitočná vec, lenže treba pritom dbať i na fakty.

No veď, na fakty. Faktom je, že Kočner sedí vo väzbe a zatiaľ, pokiaľ je známe, nebol obžalovaný z vraždy ani z jej objednávky. Faktom je, že vo väzbe sedia ľudia obvinení z vykonania činu a osoba, ktorá je obvinená z toho, že si ich bezprostredne na tento čin najala.

Všetko ostatné je ako z toho príkladu s médiami: ktosi čosi povedal, ktosi sa čosi domnieva, kohosi čosi zaujalo. Akurát tu je to bez ladu a skladu, bez znalosti výsledku overovania daných informácií, ale tiež bez znalosti ich relevancie pre daný prípad aj po ich prípadnom úspešnom overení (napríklad maznáci sa skvelo zdiskreditovali, súvisí to však priamo s vraždou?).

Inými slovami, vynášanie čiastkových informácií vôbec nie je taká skvelá a užitočná vec. Nie zato, že to hovorí špeciálna prokuratúra, ale preto, lebo je to jednoducho tak. Ak je vo verejnom záujme vyšetrenie vraždy, potom ťažko pochopiť, ako tomu pomôže podrážanie nôh vyšetrovateľov. Nežijeme v režime, v ktorom by skôr či neskôr nevyšli najavo prípadné pokusy zmanipulovať vyšetrovanie.

A tomu, že vynášanie čiastkových informácií je prevenciou proti takejto prípadnej manipulácii, môže uveriť naozaj len truľo. Taký, ktorý sa rád gýčovito dojíma vlastnou morálkou, no keď príde na vec, zo smrteľne vážnych záležitostí dokáže vyrobiť akurát tak úbohú reality šou.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Jaroslav Haščák #vyšetrovanie vraždy #Alena Zs.