Záplava v Benátkach

Možno to poznáte aj vy: Žijete vo svojom meste, ešte si pamätáte, aké to bolo, keď ste priamo v centre ráno v pyžame vyšli do pekárne, cestou naspäť ste sa zastavili na pošte alebo v banke, pred domom ste ešte potrkotali so susedom a večer si v miestnom bare dali pivo s kamošom z hornej pavlače.

06.02.2019 10:00
debata (1)

Po škole sa detiská z okolia hrali na ulici a pomedzi ne sa občas motali návštevníci, či ak chcete, turisti. Nikoho nerušili, nikoho nevyháňali z domova, naopak – sami sa na chvíľu stávali vítanou súčasťou domáceho sveta. Lenže kde sú tie časy. Život v centrách miest dávno vyhasol. V mnohých prípadoch ho zničil turizmus. Nie individuálny či kultúrny, ale dnes dobre známy mor – turizmus masový.

Najviac ním trpia slávne destinácie. Obzvlášť tie, ktoré v určité obdobie vsadili na turizmus ako na hlavný zdroj mestských príjmov a cestovanie prestalo byť činnosťou a stalo sa priemyslom, ktorému sa všetko podriadi. V talianskych Benátkach, ktoré kedysi niesli prívlastok „pokojné“, masový turizmus každý deň vychrlí desiatky tisíce bezprizorných, ktorí sa ešte v ten istý deň náhlia vyrobiť „selfinu“ niekam inam, výrazne tak prispievajúc k rozkladu zdravých mestských sociálnych väzieb i k ekologickým problémom.

Benátčania turistov znenávideli. Záplavy turistov sú podobne nebezpečné ako stúpajúca hladina Benátskej lagúny, každoročne vyženú z rodného mesta až dvetisíc obyvateľov. Napríklad aj preto, že podnikanie s krátkodobými prenájmami zdvíha ceny nájomného či služieb pre starousadlíkov. Pomôže situáciu riešiť zavedenie poplatkov za vstup a povinné rezervácie návštev potápajúceho sa mesta?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #masový turizmus #ničenie mesta