Prečo mal Matovič prísť o mandát

Takmer po dvoch rokoch sa na rokovanie Národnej rady konečne dostalo opakované porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov zo strany Igora Matoviča. O mandát však vďaka hlasom koalície, ako aj opozície neprišiel.

11.02.2019 12:00
debata (22)

Ako spoluautor podania, ktoré to celé odštartovalo, si dovolím povedať, že je to prejav papalášizmu a nerovnosti pred zákonom. Keď nám „bežným smrteľníkom“ vyprší električenka hoci len o deň, platíme mastnú pokutu. Ak sa omeškáme s nejakou platbou či splátkou, platíme penále alebo úroky. Nehlasujú však o tom naši susedia a kamaráti…

Vráťme sa však k meritu veci. Konflikt záujmov u politikov totiž v každom fungujúcom štáte (podobne ako pri dokázaní korupcie) znamená koniec kariéry. Ako môže hlasovať poslanec a zároveň podnikateľ v prospech občanov a občianok, v záujme Slovenskej republiky o zákone, ktorý sa dotkne jeho podnikania? V prípade Igora Matoviča, ktorý donedávna vlastnil sieť regionálnych novín, to nie je iba akademická otázka. Stačí si spomenúť na kauzu predaja reklamy vtedy prezidentskému kandidátovi Procházkovi „pol na pol“. Akékoľvek sprehľadnenie volebného financovania mu priamo ohrozovalo biznis. Reformu financovania strán a kampaní potrebujeme ako soľ, hlasoval by za ňu aj podnikateľ profitujúci zo súčasného marazmu?

Samozrejme, je ľahké previesť firmu na manželku a podnikať ďalej. Veď tak to koniec koncov Matovič aj celé roky robil, onou nechýrne známou nahrávkou sa sám usvedčil. Čo je aj odpoveď na výčitku, že kvôli formalite nemôžeme predsa poslanca parlamentu zbaviť mandátu, ktorý dostal od voličov. Ono to formalita nie je. Za formalitu, že podniká manželka, sa celé roky iba skrýval. Takáto úvaha by teda, ak to myslíme so Slovenskom dobre, mala viesť jedine k sprísneniu a zefektívneniu zákona o konflikte záujmov, nie k zatváraniu očí nad jeho porušovaním politikmi. Ak teda chceme, aby sa v našej krajine niekedy niečo zmenilo k lepšiemu, musíme začať zhora. Nie nadarmo sa hovorí, že ryba smrdí od hlavy.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o konflikte záujmov #Igor Matovič #Národná rada SR