Paberkovanie

Významnú časť nášho hlavného mesta čaká kolaps. Nielen počas dopravných špičiek či jedného, dvoch dní, na čo si už obyvatelia Bratislavy a jej návštevníci zvykli, ale na dlhé mesiace.

12.02.2019 08:00
debata (2)

Možno sa dohadovať, akú zodpovednosť za akumuláciu budovateľského nadšenia v tejto štvrti nesie predchádzajúce vedenie mesta, ktoré kvôli obavám z výsledkov komunálnych volieb tlačilo pred sebou snehovú megaguľu. Tá sa teraz rúti rovno na nás. Lenže verejnosť neohúril ani ospevovaný tím súčasného primátora, ktorý už pred rokom vystupoval, akoby mal recepty na všetky neduhy slovenskej metropoly, osobitne tých vo výstavbe a v doprave. Zatriasla sa hora a zrodila sa myš…

Marketingová kampaň, päť bezplatných liniek MHD počas šiestich týždňov či rozšírenie jedného parkoviska na predmestí o sto miest veľa toho nevyrieši. O zriadení záchytných parkovísk, z ktorých by mali prichodiaci zo všetkých svetových strán prestupovať na funkčnú verejnú dopravu, sa hovorí desaťročia. Ale dosiaľ sa nepristúpilo ani na vykupovanie pozemkov, čo sa na Slovensku vlečie dlhšie ako vymožiteľnosť prá­va.

Hádam očakávaná katastrofálna situácia od Prístavného mosta po Mlynské Nivy bude mať predsa len jeden zmysel. Vari si občania, no najmä odborní analytici a komunálni politici uvedomia, v akom marazme sa raz určite ocitne celá krásavica nad Dunajom. Lebo aj realizácia tohto projektu je iba kozmetickou zmenou v porovnaní s tým, čo veľkomesto 21. storočia naozaj potrebuje pre svoj rozvoj.

Samozrejme, v súčinnosti s vládou a so súkromným sektorom by sa konečne mali odhodlať na rázne kroky vedúce k modernému nosnému dopravnému systému. Ak sa seriózne nevrátime k myšlienke výstavby aspoň ľahkého metra, takéto paberkovanie Bratislave nepomôže.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava