Všetko bude inak...

„Bude to inak a bude to tak lepšie,“ výrok Vladimíra Mečiara, ktorým v roku 1995 avizoval zmeny v kupónovej privatizácii, sa stal legendárny najmä preto, že z mečiarovskej privatizácie napokon profitovalo iba pár vyvolených...

13.02.2019 08:00
debata

Podobným spôsobom sa občanov Veľkej Británie snažil osloviť aj tábor, ktorý presadzoval odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. Všetko bude inak a lepšie! Tvrdenie, že Británia po odchode z EÚ získa navyše 350 miliónov libier týždenne pre zdravotnú službu NHS, sa ukázala byť lžou už hneď na druhý deň po referende (Nigel Farage to eufemisticky nazval „omylom“).

Británia si ešte ani nezačala naplno užívať výhody samostatnosti a už sa objavujú správy, že až tretina firiem môže opustiť Albión a usídliť sa na kontinente.

Brexit sa tak skutočne javí ako šanca posilniť svoju ekonomiku, no pre krajiny EÚ. Zatiaľ najúspešnejšie je v tomto smere Holandsko, ktorému sa doteraz podarilo z Británie prilákať 42 firiem (medzi nimi napr. Panasonic, Sony a Bloomberg), ktoré v krajine tulipánov vytvoria 2000 pracovných miest a prinesú so sebou investície za 290 miliónov eur.

Ak mal teda niekto v Británii pocit, že kvôli voľnému pohybu v EÚ prichádzajú Briti o pracovné miesta, tak teraz skutočne na vlastnej koži pocíti, že o svoj „job“ prídu tisíce ľudí, ale kvôli tomu, že občania Spojeného kráľovstva sa dobrovoľne „vyautovali“ z únie.

Keď niekto začne sľubovať svetlé zajtrajšky bez toho, aby predostrel jasný plán, treba byť v strehu. Donald Tusk síce naštval mnohých Britov, ale vystihol to veľmi presne: „Ako asi v pekle vyzerá špeciálne miesto pre tých, ktorí sa zasadzovali za brexit bez toho, aby mali čo i len načrtnutý plán, ako ho bezpečne vykonať?"

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #firmy #Holandsko #Brexit