Gesto a slová

Šéf americkej diplomacie začal krátku návštevu Slovenska sympatickým spôsobom. Mike Pompeo si najprv uctil obete komunizmu, až potom sa venoval politickým rokovaniam.

12.02.2019 20:00
debata (3)

Otázne však je, či sa jeho vety vyslovené v Bratislave zhodujú so skutočnou víziou Pompea aj samotného Bieleho domu.

Potvrdil záväzok USA byť spojencom Slovenska ako členského štátu NATO aj EÚ. V súvislosti s úniou to poznamenal rovnaký Pompeo, ktorý pred dvoma mesiacmi na prednáške v Bruseli nielenže tvrdil, že brexit je politický budíček pre Európanov, ale položil si aj ironicky ladenú rečnícku otázku, či EÚ vlastne háji záujmy členských krajín a ich občanov, a či byrokrati v Bruseli nestoja nad nimi.

Pán minister, veľký európsky spolok už dlhé roky nielen pomáha k hospodárskemu rozvoju, ale aj k stabilite, čiže k mieru, ktorý je základom existencie. Budíček zvoní teraz Britom, ktorí si začali uvedomovať, kam ich vedie brexit, nehovoriac o chaose okolo neho.

Pokiaľ ide o NATO, dá sa povedať niečo podobné. Z prostredia prezidenta Donalda Trumpa totiž prenikajú informácie, že pochybuje o zmysluplnosti aliancie. Ako keby sa šéf Bieleho domu iba zaslepene pridŕžal svojho hesla Amerika na prvom mieste. Aj preto je dobré, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vyhlásil, že Pompeo si vypočul silný apel na zachovanie a posilnenie transatlantickej väzby. V diplomatickej reči jasný odkaz do Washingtonu.

Mimochodom, Pompeo rozdával na Slovensku poučky o tom, aký význam má pravda, fakty. Znelo to trochu zvláštne, keď o tom rozprával politik, ktorý sa dal do služieb prezidenta, čo vyrába polopravdy. Ktorý často prekrúca fakty. Dúfajme, že po voľbách v novembri 2020 nastane zmena.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Donald Trump #Mike Pompeo #politický budíček