NÁZOR: Už je pred voľbami?

Predseda Smeru obvinil koaličného partnera z Mostu-Híd z neserióznosti, pretože presadzoval verejnú voľbu kandidátov na Ústavný súd. Vzápätí pochválil za konštruktívnosť šéfa SNS, ktorý pritom tiež vyhlásil, že je za verejnú voľbu. Ak by to náhodou ešte nebolo jasné, táto zvláštna dvojakosť vo vyhlásení šéfa Smeru je dôkaz: pred rokom ho šéf Mostu-Híd svojím ultimátom vytlačil z postu predsedu vlády, tentoraz mu zabránil odísť na Ústavný súd. Andrej Danko možno priviedol vládnu koalíciu už niekoľkokrát na pokraj rozpadu, osobná Nemezis Roberta Fica sa však volá Béla Bugár.

12.02.2019 18:13
debata (42)

Preto tá vyhrážka, že ak budú poslanci vládnej koalície (v prvom rade poslanci za Most-Híd, pravdaže) vo verejnej voľbe hlasovať o niektorých kandidátoch na sudcov Ústavného súdu vedno s opozíciou, bude to mať „veľmi vážne následky“. Preto to osvojenie si útoku Igora Matoviča proti kandidátovi Mostu-Híd Petrovi Kresákovi pre jeho údajnú spoluprácu s tajnou políciou bývalého režimu.

Voči verejnému hlasovaniu o sudcoch možno mať naozaj námietky vrátane tých, ktoré predostrel Fico. Neexistuje rozumný dôvod, prečo by mali potenciálni budúci ústavní sudcovia poznať konkrétne mená tých poslancov, čo hlasovali za nich, respektíve proti nim. Naopak, existujú dôvody myslieť si, že lepšie by bolo, keby ich nepoznali. Verejná voľba tiež otvára dvere populistickému nátlaku na poslancov. Kto sa už tešil na to, ako sa sociálne siete zaplnia zoznamami „zapredancov, čo volili Fica“, je zrelý prijať takú formu vlády, aká už s demokraciou nebude mať vôbec nič spoločné.

Do parlamentných volieb zostáva už len niečo vyše roka a v Moste-Híd nechcú počúvať, ako umožnili Ficovi obsadiť Ústavný súd.

Ak by však chcel predseda Smeru jednoducho odmietnuť verejnú voľbu z týchto či podobných dôvodov, nesmel by ju sám použiť ako nástroj pomsty proti svojim „neserióznym“ partnerom. Nedopovedaná, ale zreteľná vyhrážka, že vládni poslanci nesmú podporiť niektorého z kandidátov spolu s opozíciou, inak hrozí rozpad koalície a predčasné voľby, je totiž presne takým neprijateľným využitím verejnej voľby, o akom je tu reč.

Navyše, tu sa predsa nehlasuje o straníckom obsadení nejakých úradov, ale o kandidátoch na sudcov Ústavného súdu. Požiadavka, aby nik, kto dostane hlasy opozície, nedostal zároveň aj nejaké hlasy z koalície, je absurdná ešte i preto, lebo chcieť jej vážne vyhovieť, by tak či onak znamenalo rokovať s opozíciou (hoci aj kvôli obrátenej koordinácii). A to je presne to, čo Smer od Mostu-Híd a SNS nechce…

Osobná frustrácia Roberta Fica je pochopiteľná. Jeho úniková cesta sa nakoniec nezatvorila iba preto, že prezident a väčšina opozície zvolili radšej perspektívu ďalšieho boja s ním namiesto toho, aby mu takto umožnili odísť. Zatvorila sa aj preto, lebo do parlamentných volieb zostáva už len niečo vyše roka a v Moste-Híd nechcú počas toho roka počúvať, ako umožnili Ficovi obsadiť Ústavný súd. Je možné, že tým de facto podporili predčasné voľby, ale to bude už iný príbeh.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov