Dátumy klamári

Študent dostane na skúške otázku: Odkedy je Slovensko členom Organizácie Spojených národov? A pretože je naučený, odpovie bez zaváhania: Slovensko bolo prijaté do OSN 19. januára 1993, ako jej 180. člen. Odpoveď je správna, študent skúšku urobí, všetci sú spokojní. Akurát že pravda je iná.

15.02.2019 18:00
debata (6)

Slovensko má všetky dôvody považovať sa za zakladateľský štát OSN, od 26. júna 1945. Slováci Vladimír Hurban, Ján Papánek, Ivan Krno a ďalší spoluvytvárali text Charty OSN. Československý minister zahraničných vecí Jan Masaryk ju podpísal za štát, ktorého súčasťou bolo Slovensko. Slováci zo svojich daní spolufinancovali OSN od jej vzniku, pomáhali ju aj intelektuálne budovať a rozbiehať.

Medzi r. 1945 a 1993 uplynulo takmer polstoročie. Určite netreba toto obdobie reálnej slovenskej prítomnosti v OSN považovať za menejcenné. Vlastne nikto to ani nemá v úmysle. Lenže učebnice dejín sú potvory – všeličo vysvetlia, ešte viac zataja. Čo keď si raz naši študenti, viac zorientovaní v presných číslach ako v zamotaných dejinných okolnostiach, osvoja, že Slovensko vstúpilo do OSN o 38 rokov neskôr ako Maďarsko, Rakúsko či Rumunsko? Pri tých sa uvádza rok 1955. Aký učiteľ im vysvetlí, že naša ancienita v OSN je dlhšia ako hoci talianska či nemecká? Budú vôbec k dispozícii takíto učitelia? Budú sa dejiny 20. storočia vysvetľovať nie podľa šablón, ktoré za nás zostavia iní?

Postavenie Slovenska ako zakladajúceho člena OSN je dnes predovšetkým o tom, že slovenský národ vlastným pričinením a postojom v osudovej situácii (Slovenské národné povstanie) získal právo byť súčasťou Spojených národov, ktoré prijali Chartu OSN v San Franciscu 26. júna 1945. Slovensko sa vtedy zaradilo do víťaznej koalície, do dobového progresívneho medzinárodného jadra, ktoré sa rozhodlo vytvoriť humánnejší svet bez vojen. Táto skutočnosť zostáva pre nás zahraničnopoli­tickým privilégiom aj záväzkom. Naproti tomu, dátum 19. január 1993 bol predovšetkým medzinárodnou administratívnou formalitou, ktorú štát nástupca musel splniť. Skrátka, Slovensko je v OSN od r. 1945, nie od r. 1993. Čo s tým ďalej urobia učitelia, už nie je vecou diplomacie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #OSN