Ide o obsah správ

Dohoda v Bruseli o digitálnom autorskom práve je mimoriadne dôležitá. V tomto boji ide o záchranu kvalitnej žurnalistiky, ktorá je predpokladom toho, aby sa ľudia dostali k nestranným a rýchlym informáciám.

14.02.2019 22:00
debata (3)

Je veľmi dôležité, aby ľudia mali presné informácie a vytvorili si objektívny pohľad na dianie okolo seba. Vytvoriť obsah nie je vôbec lacné, o kvalitnej publicistike nehovoriac.

Predať kvalitné správy je však v dnešnej dobe ťažké. Je to do značnej miery dôsledok zvráteného fungovania internetových gigantov. Niekto začne na internete šíriť obsah správy, čítanosť informácie na stránke internetového prehliadača stúpa a on si mädlí ruky. Návštevnosť mu stúpa, a tak prehliadač len počíta peniažky z reklamy. Za obsah platiť nemusí, aj keď z neho profituje.

V takomto prostredí sú na tom médiá biedne a mnohé z nich v snahe ušetriť sa len tvária, že majú kvalitný obsah a v skutočnosti sa len nezaujímavý obsah snažia maximálne predať tým, že idú napríklad do bulvarizácie. Takáto ponuka informácií je cesta do pekla. Z nepresných a povrchných informácií si ľudia môžu vytvoriť len povrchný názor. To je voda na mlyn okrem iného aj pre extrémistické politické strany.

Je veľkým krokom vpred, ak Facebook či Google konečne budú musieť uzatvárať s autormi príspevkov licenčné zmluvy. Treba to zaviesť čo najskôr. Ide o veľa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #digitálne autorské práva