NÁZOR: Toto má byť motív?

Celkom nerealistické bolo, pravdaže, očakávať, že vo štvrtok večer Národná rada SR zvolí osemnásť kandidátov na sudcov Ústavného súdu, prezident Andrej Kiska dostane menoslov, z ktorého vyberie deväť sudcov, a inštitúcia povolaná posudzovať ústavnosť u nás nebude ohrozená nieže kolapsom, ale ani len menšou krízou.

14.02.2019 19:35
debata (173)

O čosi realistickejšie sa javil scenár, podľa ktorého by sa poslanci Smeru pokúsili zabiť dve muchy jednou ranou. Zvolením šiestich kandidátov by prezidenta donútili vymenovať troch nových sudcov, ktorí sú nevyhnutným minimom pre zachovanie aspoň akej-takej funkčnosti ÚS. Súd by bol v kríze, no aspoň by nebol paralyzovaný. Zároveň by Smer takto aspoň teoreticky ponechal otvorené dvere pre možnosť, že by sa Robert Fico pokúsil v ďalšej voľbe kandidovať opäť.

Ako najrealistickejším sa nakoniec ukázal ten najnegatívnejší scenár. Vládna koalícia rokovala spoločne i v každom klube zvlášť po celý deň, výsledkom však boli opäť prázdne hlasovacie lístky poslancov za Smer.

Nebude veľký problém nájsť v archívoch prejavy predsedu Smeru z posledného obdobia, v ktorých zdôrazňoval, aké dôležité je, aby Ústavný súd zostal funkčný. Väčšinou zároveň s varovne zdvihnutým prstom smerom k Prezidentskému palácu. Jeho pointa sa dokonale otočila. Ústavnému súdu hrozí paralýza, jej hlavným architektom však nie je prezident, ale sám Fico a jeho strana.

Zahrávať sa s funkčnosťou Ústavného súdu nie je maličkosť. Ak už sa na to niekto dá, musí mať veľmi vážny či aspoň veľmi dôveryhodne znejúci motív.

Zahrávať sa s funkčnosťou Ústavného súdu nie je maličkosť. Ak už sa na to niekto dá, musí mať veľmi vážny či aspoň veľmi dôveryhodne znejúci motív. Maličkosť to nebola ani vtedy, keď sa prezident Kiska zaťal pri otázke, či sudcov vymenovať len môže, alebo aj musí. A to vtedy situácia nebola ani spolovice taká dramatická, ako teraz. Prezidentov motív – že nedôveruje riadne zvoleným kandidátom – nestačil.

Aký motív chcú teraz verejnosti predostrieť poslanci Smeru? Že neveria prezidentovi? Že sa im nepáči verejná voľba? Prezidentove právomoci nie sú otázkou dôvery, ktorú v neho majú či nemajú jeho politickí oponenti, ale otázkou ústavy. A áno, nielen Smeru sa verejná voľba môže zdať v tejto situácii zlou, nič to však nemení na tom, že ak sa pre ňu parlament rozhodne, je rovnako prípustná ako tajná voľba.

Navyše, fakt, že nových sudcov má vyberať Kiska, bol známy i pred týždňom, pred mesiacom…a fakt, že koaliční partneri stále preferujú verejnú voľbu pred tajnou, bol známy po celý ten čas, čo sa Smer pred opakovanou voľbou tváril, že spolu s nimi hľadá aspoň tých šiestich kandidátov. Zostáva teda už len jedno: Fico bol svojimi partnermi donútený vzdať sa svojho prvého pokusu dostať sa na ÚS.

Ak chcú poslanci, ktorí odovzdali prázdne lístky, verejnosti tvrdiť, že toto je dosť dobrý dôvod na to, aby paralyzovali Ústavný súd, len smelo do toho. Uvidia, že nezabili dve, ale celý roj múch. Akurát svojich vlastných. Okrem ochromenia Ústavného súdu riskujú pád ich vlády za okolností, aké by sa im v predčasných voľbách kruto vypomstili, podrážajú nohy svojmu vlastnému prezidentskému kandidátovi, a tak ďalej, a tak podobne.

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Ústavný súd SR #voľba ústavných sudcov