Stav núdze

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v piatok stav núdze pre údajnú krízu na južnej hranici s Mexikom. Vzápätí si, ako vždy pred víkendom, odletel zahrať golf do svojho oddychového rezortu na Floride. „Áno, Spojené štáty skutočne zažívajú stav núdze. Jeho meno je Donald Trump,“ píše denník Washington Post.

18.02.2019 22:00
debata

Stav núdze nie je zasa takou ojedinelou zriedkavosťou. Pri rozličných príležitostiach ho vyhlasovali i Trumpovi predchodcovia. Barack Obama sám podpísal viac ako tucet podobných deklarácií, napríklad v prípade humanitárnej katastrofy v Jemene či uprostred obáv z nákazy prasacej chrípky. Najznámejším prípadom z éry Georgea W. Busha bol stav núdze vyhlásený bezprostredne po útokoch z 11. septembra 2001.

Ešte nikdy však nebol stav núdze vyhlásený iba preto, lebo prezident chce obísť Kongres pri financovaní svojho predvolebného sľubu. Tým skôr, ak ide o peniaze, ktoré by od Kongresu na ochranu hraníc bez problému dostal: akurát nie v podobe archaického múru, ktorý nezadrží nelegálnu migráciu ani pašerákov s drogami.

Skutočný stav núdze vyvoláva politika, ktorá neberie do úvahy realitu, pretože jej následky môžu byť veľmi reálne tragické.

Prílev ilegálnych prisťahovalcov do Spojených štátov každoročne klesá a v súčasnosti sú jeho hodnoty na 40-ročnom minime. Navyše, štatistiky presvedčivo ukazujú, že väčšina týchto ľudí pôvodne prekročila hranice celkom legálne cez oficiálne priechody. Podobne je to s drogami.

Obrazy dramatických naháňačiek pašerákov s policajtmi na vyprahnutej južnej hranici sú nepochybne príťažlivým materiálom pre tvorcov kriminálnych príbehov. V skutočnosti najviac drog zo zahraničia príde do krajiny cez prístavy a v batožinách cestujúcich.

Realita však nemá význam. Trump začal kedysi svoju cestu do Bieleho domu vyhlásením, že Mexiko masovo „posiela do USA svojich zločincov, vrahov, násilníkov… a niektorí z nich sú zrejme aj dobrí ľudia“. Počas kampane potom našiel heslo o hraničnom múre, ktorého stavbu vraj zaplatí Mexiko.

Neskôr tvrdil, že múr sa zaplatí z obchodných prirážok na dovozy, ktorými rozpútal obchodnú vojnu s Čínou. Potom zasa, že bude financovaný zo ziskov z nového znenia obchodnej zmluvy s Kanadou a Mexikom. Vzápätí žiadal peniaze naň od Kongresu. Dnes chce obísť Kongres a peniaze na svoj múr vziať z iných projektov. Napríklad z tých, ktoré sa týkajú boja proti drogám…

Trumpov Biely dom nie je schopný ani len vydať každoročnú správu o prezidentovom zdravotnom stave bez toho, aby v nej falšoval údaje o jeho výške, váhe či hodnotách cholesterolu v krvi. Prečo by sa mal vzrušovať bojom proti skutočným hrozbám (napríklad epidémii barbiturátov a opiátov na predpis, ktoré decimujú niektoré vrstvy populácie v miere porovnateľnej s heroínom), keď oveľa výhodnejší je boj proti vlastnoručne vymysleným chiméram?

Skutočný stav núdze vyvoláva politika, ktorá neberie do úvahy realitu, pretože jej následky môžu byť veľmi reálne tragické. Pre celú planétu. Počnúc klimatickou zmenou, končiac hoci aj tými drogami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #múr na hranici s Mexikom #nelegálna migrácia #pašeráci s drogami