Ťažká munícia

V Jeruzaleme sa mal konať dvojdňový summit krajín V4 a Izraela, nakoniec je z neho len stretnutie predsedov vlád vynímajúc poľského. Ten izraelský - Benjamin Netanjahu totiž na minulotýždňovej konferencii o Blízkom východe vo Varšave vyhlásil, že „Poliaci spolupracovali s nacistami“.

18.02.2019 20:00
debata

Prikorenil to minister zahraničných vecí Jisrael Kac citátom niekdajšieho premiéra Jicchaka Šamira, že Poliaci „antisemitizmus nasávajú s materinským mliekom“. Vraj išlo o tlačovú dezinterpretáciu, Netanjahu hovoril iba o individuálnej kolaborácii. Nuž ale oheň je na streche a predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki nemieni nechať takýto neprijateľný rasizmus bez odpovede.

Medzi Poľskom a Izraelom to v poslednom čase zaiskrilo viackrát. Pred rokom napríklad vo Varšave schválili problematický zákon o holokauste. Podľa neho je neprípustné hovoriť o poľskej účasti na vyvražďovaní Židov, pretože Poľsko slovami vládnucej strany Právo a Spravodlivosť Jarosława Kaczyńského odmieta „platiť daň za nemecké zločiny“. Vláda Izraela, ktorého novodobé dejiny výrazne formujú najmä potomkovia Židov z východnej Európy, tým bola popudená.

Je vlastne symptomatické, že stretnutie, na ktorom mala byť hlavným bodom programu otázka Blízkeho východu, sa v podstate skončí šarvátkou a trucovaním predstaviteľov extrémne pravicových vlád o tom, kto je väčší rasista a kto má širšie ramená.

Všetky závažné témy šmahom ruky miznú, vrátane tých blízkovýchodných. Napríklad o zmrazení miliónov dolárov pre palestínsku samosprávu zo strany izraelského bezpečnostného kabinetu – ako inak, ak nie v záujme boja proti terorizmu a antisemitizmu. V oboch krajinách sa tento rok blížia voľby, tak prečo nevytiahnuť ťažkú muníciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benjamin Netanjahu #Jarosław Kaczyński #Mateusz Morawiecki #Jisrael Kac