Kam s ním?

Predstavitelia Mosta-Híd hovoria, že sú ochotní rokovať o tom, aby bola ďalšia voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu v Národnej rade tajná. O tajnej voľbe začínajú hovoriť i predstavitelia SNS. Tajná voľba podľa Roberta Fica zostáva prioritou Smeru. Kde je teda problém?

20.02.2019 10:00
debata (4)

Podľa Fica a jeho ľudí problém ani neexistuje, pretože len čo sa spôsob voľby zmení z verejného na tajný, Smer bude hlasovať za menoslov kandidátov, na ktorých sa dohodne s partnermi z vládnej koalície. Je teda pravdepodobné, že po ďalšej voľbe v marci Národná rada predloží prezidentovi zoznam osemnástich ľudí, z ktorých hlava štátu vyberie deväť nových sudcov. A bude po kríze.

Lenže odpoveď na otázku, kde je teda problém, nie je abstraktná či dokonca fiktívna, ale celkom konkrétna. Vládna koalícia šlamastiku okolo Ústavného súdu pravdepodobne ukončí preto, lebo problém, ktorý vo februári spôsobil dočasné ochrnutie dôležitej ústavnej inštitúcie, už nebude v marci aktuálny. Jeho meno bolo, pravdaže, Robert Fico.

Je pravdepodobné, že po ďalšej voľbe v marci Národná rada predloží prezidentovi zoznam osemnástich ľudí, z ktorých hlava štátu vyberie deväť nových sudcov.

Jedna vec je, že Ficovi protivníci pripisujú predsedovi Smeru často až démonické schopnosti. I to, že s každými ďalšími voľbami, po ktorých je to opäť on, kto zostavuje vládu, pripisujú na zoznam jeho zločinov ďalšie a ďalšie položky, pri ktorých už niekedy ani nemá zmysel pokúšať sa oddeliť nejaké racionálne jadro od rozprávok. Nimi potom zdôvodňujú rôzne divoké interpretácie jeho činov. Napríklad aj takú, podľa ktorej by sa Fico odchodom na ÚS „stal nedotknuteľným a nikdy by nemohol byť potrestaný za to, čo napáchal“.

Druhá vec však je, že Fico naozaj rozdeľuje spoločnosť a po dvadsiatich rokoch permanentného konfliktu s celým politickým prostredím, ktoré jeho a jeho stranu obklopuje, sa stal nielen magnetom, ale aj zdrojom konfliktov. A hoci konflikt je možno palivom, ktoré poháňa politiku, dozaista nie je lepidlom, ktoré by pomáhalo udržiavať spojenectvá. Koalícia bez spojenectva bude funkčná iba pri takých príležitostiach, ktoré budú niečím výhodné pre každého jej člena osve.

Dá sa pochopiť, že Smer sa ani nepokúšal hovoriť o Ficovej kandidatúre so šíriteľom rôznych spomínaných teórií Igorom Matovičom. Oveľa menej pochopiteľné je, že túto otázku evidentne viac neriešil ani so svojimi koaličnými partnermi. Mysleli si, že podporiť Fica pri takomto zásadnom manévri bude automaticky výhodné i pre nich?

Ako sa ukázalo, Bugár a jeho ľudia majú o tom, čo je a čo nie je politicky výhodné, svoje vlastné predstavy. Do nich očividne nezapadla vidina čo i len náznaku, že kvôli Ficovi nepriamo hlasovali vedno s kotlebovcami. Táto neprijateľná vidina sa rozšírila i na samotnú Ficovu kandidatúru a možnosť blokovania voľby kandidátov na ÚS dovtedy, kým sa nevymení prezident.

Dnes je pre Most-Híd aj SNS výhodné „ustúpiť“ Smeru v otázke tajnej voľby a stať sa tými, ktorí pomohli vyriešiť krízu, do ktorej Ústavný súd dostal Smer. Krízu pritom vyriešila jediná veta: Ficovo ubezpečenie, že ak vôbec, najbližšie to skúsi až o dvanásť rokov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Most-Híd #Béla Bugár #voľba ústavných sudcov