Maslo na hlavách

Čím si naša politická scéna pripomína prvé výročie otrasného činu, ktorý spôsobil občianske zemetrasenie? Hádkami medzi hlavou štátu a bývalou hlavou vlády o to, kto je tu podvodník a kto koho zastrašuje? Symptomatické.

20.02.2019 20:00
debata (8)

Zavraždenie Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bolo v našich podmienkach výnimočné. Niekto sa krvavo pomstil novinárovi za to, čomu sa ten venoval v rámci svojej profesie. Útok na novinára pre jeho prácu je vždy aj útokom na demokraciu. Hoci sa to často nezdá, jediným vyšším zmyslom existencie médií je slobodný tok informácií. Bez nich nemôže verejnosť robiť poučené rozhodnutia a bez poučenej verejnosti je demokracia len hlasovacia fasáda, za ktorú sa ukryje akákoľvek špinavosť. Aj autokracie a tyranie poznajú voľby. Jediné, čo dlhodobo neznesú a neprežijú, je práve poučená verejnosť.

Čím si naša politická scéna pripomína prvé výročie otrasného činu, ktorý spôsobil občianske zemetrasenie? Hádkami medzi hlavou štátu a bývalou hlavou vlády o to, kto je tu podvodník a kto koho zastrašuje? Symptomatické.

Odpoveď demokratického štátu na násilie proti novinárom musí preto byť celkom jednoznačná. Ak to štát nedokáže, stáva sa de facto komplicom a nepriamo povzbudzuje ďalších, aby si to nabudúce tiež vyskúšali proti nejakému tomu „svojmu“ novinárovi. Ako obstál ten náš štát?

Po roku je zrejmé, že jeho česť zachraňujú policajti a prokurátori, ktorí napriek počiatočnému hendikepu po siedmich mesiacoch dolapili a uväznili zrejmých bezprostredných páchateľov vraždy a spojku medzi nimi a objednávateľom (objednávateľmi). Podľa generálneho prokurátora v priebehu mesiacov možno padnú už prvé obžaloby, čo znamená, že vyšetrovací tím ani po tom, čo zadržal podozrivých, nijako nemárnil čas a zhromažďoval dôkazy.

Všetko ostatné bol strach a hrôza. Zatiaľ čo predstavitelia Smeru sa tvárili bohorovne a silácky (spoločné vystúpenie premiéra, ministra vnútra, policajného prezidenta, kukláča a milióna na stole), ich odporcovia pre istotu rovno vyhlasovali, že nitky vedú na Úrad vlády. A keď sa prezident vrátil z lyžovačky, bolo mu všetko jasné: odpoveďou na vraždu budú nové voľby. Inými slovami, politici, ktorí sa roky navzájom verbálne posielajú do kriminálu, obrátili zločin na politiku, a tak je to dodnes. Vo vzduchu lietajú konšpiračné teórie a pre Smer i jeho oponentov sa stalo vyšetrovanie zločinu otázkou politickej prestíže.

Lenže keď súťažia ficovci s antificovcami v domýšľavosti a hystérii, nemôže z toho vzniknúť nič dobré, len galimatiáš. Ktorému, pravdaže, technicky nepomáha ani časť novinárov, čo si myslia, že vraždu svojho kolegu pomôžu vyriešiť nie tým, že prípadne vypátrajú nejaké nové súvislosti či informácie, ale tým, že budú zverejňovať a domýšľať každú čiastkovú informáciu, ktorú stihol vypátrať vyšetrovací tím…

Dúfajme, že v putách a pred súdom napokon skončia nielen tí, čo stisli spúšť, ale aj tí, čo si ich najali. Dúfajme, že sa dozvieme i prečo. Dovtedy sa môžu všetci politici biť hrdo do pŕs. A nenápadne si pritom z tvárí utierať maslo, čo im steká z hláv.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová