Mediátor Matovič

Igor Matovič sa v posledných týždňoch zmenil z politika na mediátora. Keďže OĽaNO do prezidentských volieb napokon nenominovala vlastného kandidáta, tak sa jej šéf rozhodol, že bude spájať a zmierovať.

22.02.2019 22:00
debata (17)

Vzhľadom na jeho výbušnú povahu bol síce tým najmenej vhodným kandidátom na túto funkciu, ako sa však hovorí: proti gustu žiaden dišputát. Možno sa za tým všetkým skrýval dobrý úmysel, no vzhľadom na blízkosť termínu volieb bol tento plán vopred odsúdený na neúspech. A to sa veľmi rýchlo aj ukázalo.

Keď pred mesiacom Matovič zorganizoval spoločný obed, na ktorom sa Zuzana Čaputová a Robert Mistrík prekvapujúco dohodli, že ešte pred prvým kolom prezidentských volieb preferenčne slabší kandidát podporí toho silnejšieho, tak to mohol považovať za svoj veľký „diplomatický“ triumf.

V skutočnosti bol tento nápad úplný nezmysel, pretože pred prvým kolom nemá nik dôvod vopred hádzať flintu do žita, čo onedlho potvrdil aj dynamický vývoj preferencií. Keďže Čaputová výrazne poskočila nahor, o vzdávaní sa už nemohlo byť ani reči. Matovič však trval na svojom, aby sa vraj „zachovala zodpovedne“ a odstúpila.

OĽaNO v piatok dosť prekvapujúco vyrukovalo s tým, že napokon nepodporí žiadneho konkrétneho prezidentského kandidáta. Matovič len opätovne apeloval na trio Čaputová, Mistrík a Mikloško, aby sa správali zodpovedne.

Samozrejme, bolo by ideálne, keby liberálno-konzervatívny tábor mal jedného spoločného kandidáta. Na jeho osobe sa však mala opozícia dohodnúť dávno pred voľbami. Dva mesiace pred prvým kolom je už neskoro a nič na tom nezmení ani mediátor, hoci by mal tie najlepšie možné úmysly.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #prezidentské voľby #Igor Matovič #Robert Mistrík #Zuzana Čaputová