Kiska verzus Fico: Len zato…?

Stará a už spomínaná historka. "Boha, chlapi, veď už len zato, že to ten Langoš navrhol, toto nemôžeme schváliť!“ naliehal raz pred rokmi v parlamente cez prestávku v rokovaní jeden z pohlavárov HZDS na svojich poslancov v nebezpečnej blízkosti zapnutého mikrofónu. Pootvoril tak všetkým okienko do slovenskej politickej duše.

22.02.2019 20:00
debata (106)

Nič sa nezmenilo. Veci sú dobré alebo zlé podľa toho, kto ich hovorí, a politici sú dobrí alebo zlí podľa toho, kto na nich útočí. Podľa rovnakého vzorca sa na dobrých a zlých delia všetci, čo zavadia o politiku. Kandidáti na sudcov, kandidáti na prezidenta, novinári aj samotní voliči.

Andrej Kiska nie je škodca a nepriateľ Slovenska iba preto, lebo patrí ku kritikom Smeru a jeho predsedu Roberta Fica. Tie isté dôvody však z neho ešte automaticky nerobia ani nevinnú obeť temných machinácií.

Problémy spojené s peniazmi na volebnú kampaň nebývajú v politike taľafatkou. Opýtajte sa napríklad Michaela Cohena, osobného právnika Donalda Trumpa. Ten nejde momentálne do väzenia preto, lebo pre svojho kandidáta pred voľbami kupoval mlčanie žien o jeho mimomanželských sexuálnych dobrodružstvách, ale preto, lebo tie peniaze akosi obišli účty výdavkov na volebnú kampaň. A podobne.

Ak by sa nakoniec Kiska predsa odhodlal na vstup do straníckej politiky, z dnešných spojencov sa šmahom ruky môžu stať budúci konkurenti.

Aj keď šlamastika, do ktorej spadne ten, čo si nedá pozor a príde sa mu na to, nemusí byť nakoniec až taká dramatická, je amatérstvom či aroganciou domnievať sa, že môže byť i celkom nijaká. Ani možnosť, že niekto, kto bol príliš horlivý v snahe optimalizovať dane, v tom možno ani úprimne taký problém vidí, ešte neznamená, že tento problém neexistuje. Pretože, odhliadnuc od potenciálnych právnych starostí, v politike je problém všetko, čím môžu vaši protivníci spochybniť váš profil.

Hodnovernosť Kiskovho problému v skutočnosti nemôže zvýšiť, no ani znížiť fakt, že sa na ňom dlhodobo pasie jeho protivník číslo jeden, Fico. Rovnako ako ju nemôže zvýšiť ani znížiť to, že problém už začína očividne znepokojovať či rovno otravovať i niektorých Kiskových doterajších spojencov. Napokon, žiadne prekvapenie.

Kiska sa politicky spolupodieľal na tom, že kariéra šéfa Smeru nabrala v poslednom období zopár preňho nie práve priaznivých obratov. A ak by sa nakoniec predsa odhodlal na vstup do straníckej politiky, z dnešných spojencov sa šmahom ruky môžu stať budúci konkurenti.

Prezident stavil na hru, že fakt, že naňho útočí Fico, je dôkazom o nevine. Ale jeho tvrdenie, že policajti šikanujú jeho spoločníkov z firmy iba pre politickú pomstu expremiéra, má háčik v tom, že by ho musel dokázať nielen Ficovi, ale aj tým policajtom. Navyše v jeho reči nezaznelo to podstatné: vysvetlenie.

Ficovo prirovnávanie Kisku k Bašternákovi má zasa pikantný háčik v jeho vlastnom niekdajšom sľube, že sa presťahuje ihneď, ako sa Bašternákovi niečo dokáže.

Kiska nie je zločinec iba zato, že to hovorí Fico. Len zato však nie je ani bezúhonný. Bitka bývalého premiéra s čoskoro bývalým prezidentom naberá grády.

VIDEO: Prezident Andrej Kiska a líder strany Smer Robert Fico sa navzájom na svojich tlačových konferenciách obviňovali.

Video

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Ladislav Bašternák #nepriateľ Slovenska