Príručka pre satana

Za nástroj satana označil pápež František kňazov, ktorí pohlavne zneužívajú deti. Na pontifika tvrdé slová, hoci by rímskokatolícka cirkev mala hľadať chyby najmä v sebe, a nie v kráľovstve pekelnom.

24.02.2019 18:26 , aktualizované: 20:00
debata (9)

Obete pedofílie na farách, v kostoloch a cirkevných školách očakávali od neho oveľa viac, najmä keď na úvod summitu predsedov biskupských konferencií vyzýval na konkrétne a účinné opatrenia.

Potom síce pápež predložil 21 návrhov na podporu boja proti takýmto zločinom, ale tie sú nadmieru opatrné. Dokazuje to hneď prvý bod: má sa vydať príručka s odporúčaniami, ako postupovať, ak sa objaví podozrenie z nehanebného správania kňazov.

Omnoho radikálnejšie vystúpili biskupi z Nemecka, Chicaga a Indie. Zdá sa však, že väčšia účastníkov podujatia nehodlá prekročiť svoj tieň. Výrazná časť diskusie sa totiž krútila okolo údajne falošných svedectiev, ktoré môžu obvineným farárom „pripraviť očistec na zemi“.

Už samotné zvolanie stretnutia biskupov na túto tému znamená prelom v najpočetnejšej kresťanskej cirkvi. Za pontifikátu Jána Pavla II. by to bolo nemysliteľné. Pritom prvé škandály tohto typu vypukli už pred vyše 30 rokmi. V mnohých krajinách vrátane strednej Európy duchovenstvo naďalej popiera či bagatelizuje sexuálne násilie na deťoch.

Vatikánsky summit neprijal záväzný dokument. Riešenie celého problému sa znovu odkladá. Podobne ako v Gdansku v sobotu opäť postavili sochu zosnulého kňaza a popredného člena hnutia Solidarita, ktorú vo štvrtok aktivisti zhodili. Hromadia sa totiž obvinenia, že pohlavne zneužíval chlapcov. Počkáme, uvidíme, hádam sa to utrasie… Kto to však povie nevinným obetiam, hoci aj tým na Slovensku, priamo do očí?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #sexuálne zneužívanie detí #obete pedofílie #vatikánsky summit