Nedohoda

Na najlepšieho priateľa sa je možné vždy spoľahnúť. Pri „najlepšom nepriateľovi“, však treba byť vždy v strehu, lebo jediné, na čo je spoľahnutie, je to, že vždy niečím nemilo prekvapí...

28.02.2019 22:00
debata (1)

Keď sa na minuloročnom summite v Singapure Donald Trump stretol s Kim Čong–unom, aby začali písať „novú kapitolu vzťahov“, americký prezident nešetril na adresu severokórejského vodcu slovami chvály. Vo svojej naivite si možno naozaj myslel, „že je to začiatok krásneho priateľstva“, a s týmto vedomím prichádzal aj na summit vo Vietname.

Kim Čong–un, podobne ako hráči pokeru, však skvelo blafuje. Zakaždým, keď potrebuje pomoc, ukáže svoju prívetivejšiu tvár. Netreba však zabúdať, že severokórejský režim sa už niekoľkokrát tváril, že je ochotný vymeniť prísľub mieru za zrušenie sankcií, a vždy to dopadlo rovnako…

Napriek sľubom si je veľmi dobre vedomý, že Severná Kórea sa nemôže vzdať jadrových zbraní. Kim nimi môže vydierať celý svet a pomáhajú mu udržať režim pri živote.

Úplná denuklearizácia Kórejského polostrova tak zostáva aj naďalej iba zbožným prianím. Dokiaľ sa v Pchjongjangu nezmení režim, budú rakety mieriť na okolitý svet.

Ponuka čiastočnej denuklearizácie výmenou za úplné odvolanie sankcií bola pre Spojené štáty neprijateľná, lebo pri takejto dohode by ťahali za kratší koniec. Postoj: ber alebo nechaj tak, bol preto správny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #denuklearizácia Kórejského polostrova #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una