Žiak Dzeržinského Ľubomír Galko

Zakladateľ obávanej sovietskej Čeky, predchodkyne KGB, Felix Edmundovič Dzeržinskij by sa náramne potešil. Po vyše 90 rokoch od svojej záhadnej smrti by na Slovensku našiel učenlivého nasledovníka, ktorý to dotiahol až na ministra obrany. A naďalej sa tvári, že ho ešte čakajú ďalšie vrcholy politickej kariéry. Volá sa Ľubomír Galko.

02.03.2019 12:00
debata (20)

Za normálnych okolností sa členov vlády pokúšajú odvolávať opoziční poslanci. V jeho prípade si v novembri 2011 na to vystačila sama premiérka Iveta Radičová. Stalo sa to po prepuknutí škandálu s tajnou službou, ktorá odpočúvala kadekoho, od novinárov, cez Galkovu sekretárku až po vodiča kamióna. Ten mal tú smolu, že jazdil náhodou za ministrovým autom.

Podpredsedu SaS za to síce ešte trestnoprávne nestíhali, no piatich pracovníkov niekdajšieho Vojenského obranného spravodajstva už roky čaká súd v súvislosti s vážnym podozrením zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Málokto pochybuje o tom, že ich vtedajší šéf o ničom netušil. Že by mu spravodajskú správu o nebezpečných živloch v jeho okolí chceli predložiť ako darček pod vianočný stromček? Po tom, čo prehovoril jeho exkolega z vlády a strany Juraj Miškov, kauza so stihomamským pozadím sa znovu otvorila.

Pred niekoľkými dňami Galko v televízii naliehavo presviedčal prokurátorov, aby pri objasňovaní údajného vydierania Andreja Kisku využili nahrávky, ktoré sa mohli urobiť pri vyšetrovaní daňových podvodov prezidentovej firmy. Podľa neho ktorýkoľvek politik, podnikateľ, novinár, hociktorý človek, by sa mali stať „osobami spravodajského záujmu“ a pokojne by sa na nich mali nasadiť príslušné technické prostriedky.

Felix Edmundovič, môžete byť na svojho zanieteného žiačika hrdý.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Ľubomír Galko #Andrej Kiska #Felix Edmundovič Dzeržinskij #osoby spravodajského záujmu