Ne-bez-peč-ný Ha-ra-bin

Hoci kandidáti v prezidentských voľbách svorne tvrdia, že chcú získať kreslo v Grasalkovičovom paláci, v skutočnosti viacerí kandidujú s úmyslom zviditeľniť seba a stranu, ktorú reprezentujú. S týmto skromným cieľom do volieb vstupovala nepochybne aj Zuzana Čaputová, ktorej mimoparlamentné Progresívne Slovensko sa potrebovalo zviditeľniť (aj keď situácia sa medzičasom zmenila).

01.03.2019 20:00
debata (342)

V trochu inej pozícii sa ocitol Béla Bugár. Starý politický harcovník si bol iste vedomý, že jeho šanca na úspech je mizivá, no takýmto spôsobom chcel pomôcť svojmu Mostu-Híd, ktorý sa po oslabení „slovenského krídla v strane“ potáca na hranici zvoliteľnosti.

Tretí, pre ktorého je dôležitejšie sa zúčastniť ako zvíťaziť, je Štefan Harabin. Napriek tomu, že vyhlásil, že „iný krok než vstup na Ústavný súd alebo do prezidentského úradu je krokom späť“, o podporu voličov sa uchádza s cieľom získať politický kapitál, ktorý môže neskôr zúročiť. V budúcnosti sa tak môže stať čiernym koňom Národnej koalície.

Táto politická metastáza HZDS chce byť alternatívou pre sklamaných voličov Smeru a SNS. Je príznačné, že jej rady nedávno posilnil bývalý smerácky poslanec Anton Martvoň, ktorý sa v minulosti „preslávil" náchylnosťou k Tisovi.

Harabin nie je kresťan, ale bývalý komunista a keď máva národnou i kresťanskou zástavou, robí to z čisto prospechárskych dôvodov.

Špecifikom nadchádzajúcich prezidentských volieb je, že dvaja hlavní kandidáti nepredstavujú hodnotovo úplne odlišné svety. A keďže prieskumy naznačujú, že iba tretina voličov Smeru by volila Maroša Šefčoviča, Harabin vycítil príležitosť získať elektorát, pre ktorý slovenský eurokomisár predstavuje „bruselského eurobyrokrata“ odtrhnutého od reality a Čaputová je zasa tá, ktorá ohrozuje „tradičnú rodinu“.

Harabin však nie je kresťan, ale bývalý komunista a keď máva národnou i kresťanskou zástavou, robí to z čisto prospechárskych dôvodov. Mieri tým na duše a mysle 21 percent voličov, pre ktorých sú kultúrno-etické otázky také dôležité, že sa roku 2015 zúčastnili na referende o rodine.

Bolo by naivné si myslieť, že populistický elektorát zmizol spolu s HZDS. Iba sa rozštiepil a teraz sa opäť schyľuje k bitke o toto dedičstvo. Posledný prieskum potvrdil, že sa darí kotlebovcom. Pre tú časť národno-konzervatívneho voličstva, pre ktorú je ĽSNS príliš radikálna, môže byť príťažlivá pseudokonzervatívna strana, ktorá sa hlási k ochrane života, útočí na Brusel a establišment. Presne to robí aj Harabin, ktorý sa v piatok prihováral k voličom SNS a Smeru, pritom nezabudol ani na ĽSNS a KDH.

To, že takíto politici majú šancu uspieť, je vizitkou strán, ktoré nedokázali kultivovať verejný diskurz, ale, naopak, prilievali olej do ohňa. Zároveň to však veľa vypovedá aj o katolíckom klére, ktorý sa jednoznačne nedištancoval od hnedej kapitoly našich dejín a takéto spodné prúdy priamo či nepriamo podporuje.

Politická scéna nepredstavuje pravo-ľavú os, ale kruh, kde si fašisti podávajú ruky s komunistami. A presne to je priestor, ktorý okupuje Harabin. Šefčovič a Čaputová nie sú pohromou pre Slovensko. Pohromou je Harabin a jemu podobní politici.

© Autorské práva vyhradené

342 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Maroš Šefčovič #ĽSNS #Národná koalícia #pseudokonzervatívna strana