Čaputovej výchylka pre Kisku

Spravodlivosť pre všetkých. Tak nazvala prvý z troch pilierov svojho volebného programu kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová. Podľa nej je u nás spravodlivosti nedostatok a často býva vychýlená v prospech mocných.

06.03.2019 20:00
debata (103)

„V mnohých korupčných či trestných kauzách sa potvrdzuje,“ napísala, „že pre politikov platia iné pravidlá.“

Nuž, kto by s tým nesúhlasil. Teda okrem politikov, čo majú maslo na hlave. O to viac prekvapuje, ako sa podpredsedníčka Progresívneho Slovenska najskôr vykrúcala, a až teraz jednoznačnejšie odpovedala na otázku, ktorá môže byť o niekoľko mesiacov aktuálna. Ak by zvíťazila v marcových voľbách, udelila by Andrejovi Kiskovi milosť v kauze daňových podvodov jeho firmy KTAG?

Zamotaný prípad postúpil totiž do kvalitatívne vyššieho štádia, keď NAKA obvinila z trestného činu konateľa tejto firmy. Informácia pred troma týždňami vyvolala negatívne reakcie predstaviteľov opozičných parlamentných strán, Kisku otvorene kritizovali. Iba Čaputová sa vyjadrovala opatrne a všeobecne: „Kandidáti, možno v stereotype optimalizovať, siahli po skratkách, ktoré nám už dnes pripadajú úplne nepredstaviteľné…“

Ťažko nájsť neférovejší zásah do kampane ako sú Kiskove vyhrážky.

Sám prezident vtedy nevylučoval, že keď už nebude disponovať trestnoprávnou imunitou, trestné stíhanie sa rozšíri aj na neho. S „veľkou dávkou pravdepodobnosti“ to pripustil i jeho právny zástupca Daniel Lipšic. Preto otázka o milosti bola v diskusii uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu v Hospodárskych novinách položená logicky a korektne.

Zuzana Čaputová však svoje sľuby o tom, že vráti do verejného života dôveru a že spravodlivosť bude platiť pre všetkých rovnako, preformulovala tak, že by aj k žiadosti svojho predchodcu v Grasalkovičovom paláci pristupovala spravodlivo, ako k akémukoľvek inému občanovi.

Súčasný prezident jednoznačne podporil ešte pred prvým kolom volieb Čaputovej kandidatúru, ona sa na revanš zhovievavo stavia k jeho spoluzodpovednosti za daňové podvody. Ale keď jeden z protikandidátov v tejto kauze pripomína zásadu padni komu padni, Čaputová to pokladá za útok proti svojej osobe. Telenovela na pokračovanie.

Kiska na druhý deň pritvrdzuje. Maroš Šefčovič vraj šíri fikciu o budúcej milosti a s dávkou vyhrážania Kiska pridáva, že by mal eurokomisár viac myslieť na svoju budúcnosť a povesť úspešného kariérneho diplomata, keď neuspeje vo voľbách. Ťažko možno nájsť neférovejší zásah do prebiehajúcej kampane.

V tomto politickom hurhaji by nemala zaniknúť závažnosť Kiskovho konania v spomínanej kauze. Stále pri nej zavádza. Opakovane tvrdí, že vlastnej firme KTAG za predvolebnú kampaň pred piatimi rokmi zaplatil pôžičkou či autorskými právami na predaj svojich kníh. To ako dôkaz u daniarov a polície neobstálo. V hre bol milión eur, a publikácie sa predalo pár stoviek.

Prečo sa teraz Kiska hrá na obetného baránka, lobuje na prokuratúre a kritizuje políciu? Čaputovú zase za jej „slušnosť, úprimnosť a jasné postoje“ chváli. Je verejným tajomstvom, že jedným z variantov jeho ďalšej politickej kariéry je práve Progresívne Slovensko, možno aj na čele kandidátky v parlamentných voľbách. Nuž takto spolu s Čaputovej vajataním dôveru občanom v politiku a politikov sotva vrátia.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #predvolebná kampaň #Zuzana Čaputová #prezidentská milosť