NÁZOR: Nedovoliť im viac

Koľko ľudí u nás je ochotných dať zo seba robiť hlupákov? Dosť, aspoň podľa prieskumov volebných a politických preferencií. Najlepšou možnou správou o výsledkoch prvého kola prezidentských volieb by preto bolo, keby sa ukázalo, že prieskumy sa v tomto ohľade hlboko mýlia.

10.03.2019 22:00
debata (95)

Keď je kandidát v diskusii konfrontovaný so svojou demagógiou o migrantoch, ktorí boli „dovezení na Slovensko“, a moderátor diskusie sa ho opýta, kde teda sú, zažmurká a s potuteľným úškrnom zahlási: „To si zistite vy!“ Keď je ďalší konfrontovaný s nacistickou číselnou symbolikou, ktorú on i jeho súkmeňovci verejne používajú, s podobným úškrnom to vyhlási za konštrukcie, o ktorých nebude diskutovať, dokiaľ nebude na stole príslušné súdne rozhodnutie.

Nezáleží na tom, že jeden je sám právnik a druhý je zasa dobre naverklíkovaný svojimi právnikmi, čo im obom očividne umožňuje šíriť lži a bludy tak, aby sa pritom nedali ľahko nachytať – alebo si to aspoň o sebe myslia. Podstatná je arogancia, s akou predpokladajú, že všetci ostatní sú hlupáci, ktorí ich neprekuknú.

Národ, ktorého režimy minulého storočia naučili čítať medzi riadkami, akoby ďalej pokračoval v takomto spôsobe vnímania sveta.

Jedna vec je, keď sa niektorí voliči cítia ublížení či ponížení politickou, ekonomickou a sociálnou realitou a túžia preto po akejsi svojej voličskej pomste. Druhá vec je v mene takýchto emócií dať zo seba urobiť ešte i truľa, ktorému sa ani nemusí odpovedať na otázky. Pretože Štefan Harabin v skutočnosti nevyzval iba moderátora či svojich protikandidátov. Jeho: „To si zistite vy!“ rovnako platilo pre divákov, ktorí diskusiu sledovali.

Na jednej strane sa verne v tradíciách mečiarovského fiškála domnieva, že dôkazné bremeno v prípade jeho výmyslov leží na jeho kritikoch, nie na ňom. Na druhej strane ráta s tým, že jeho priaznivci v skutočnosti po nijakých migrantoch pátrať nepotrebujú a ani nebudú. Im je predsa dávno jasné, že politický establišment sem tajne vpúšťa tisíce exotických cudzincov a jedine ich obľúbenec ich pred nimi spasí. Prečo? Nuž písalo sa to na internete, tak na tom niečo predsa musí byť.

Národ, ktorého režimy minulého storočia naučili čítať medzi riadkami, akoby ďalej pokračoval v takomto spôsobe vnímania sveta. Aspoň tá jeho časť, ktorá odmieta očividné a vyhľadáva skryté pravdy a významy, ktoré by boli v súlade s momentálnym mentálnym stavom prijímateľov.

Keď sú prijímatelia naladení ako-tak kladne, výsledkom môže byť trebárs obľuba new age gebuzín, keď záporne, výsledkom je politický extrém. Lenže to nie je hra, to sú vážne veci, pred ktorými sa treba mať na pozore.

Kandidáti ako Harabin či Kotleba si želajú, aby namiesto volieb, v ktorých súťažia kandidáti rôznych politických smerov, prebiehali voľby, ktorých výsledkom má byť likvidácia všetkých tých smerov. Zatiaľ ich likvidujú len klamstvami, ohováraním a silnými rečami. Je na nás, nedať zo seba robiť hlupákov a nedovoliť im viac. Už i tak je toho viac než dosť.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2019