Zvrátená kapitola dejín

Pred osemdesiatimi rokmi vyhlásili v Bratislave Slovenský štát. Napriek tomu, že sa všeobecne vie, ako a pod čou kuratelou vznikol, stále sa u nás nájdu ľudia, ktorí by radi pri tomto výročí počuli fanfáry a okázalé prejavy.

14.03.2019 07:00
debata (103)

Ale tie nezazneli ani v polovici marca 1939, lebo sa do toho napochytro nechcelo ísť ani väčšine politických predstaviteľov vtedajšieho, čoraz autoritatívnejšieho režimu. Už len preto nie, lebo sa to udialo pod Hitlerovým nátlakom a nie ako vyústenie emancipačného zápasu slovenského národa.

Najhoršie však bolo to, čo sa dialo po 14. marci. Počnúc šikanovaním Čechov, ktorí po rokoch práce pre Slovensko museli ísť „peši do Prahy“, následnou účasťou na vojenskej agresii po boku nemeckých nacistov proti ostatným Slovanom, postupnou fašizáciou spoločnosti a zosurovením morálky až po cynický fakt, že Tisova kolaborantská vláda platila Berlínu 500 ríšskych mariek za každého Žida odvlečeného na smrť.

„No a čo? Mali sme lepšie zásobovanie ako Švajčiari, peňažnú menu silnejšiu ako Američania, nízku nezamestnanosť (vďaka výrobe zbraní pre vojnu), stavali sme vo veľkom železnice (na presun jednotiek wehrmachtu na východ)…“

Takéto demagogické argumenty sa ozývajú, žiaľ, aj dnes. Navyše z úst nielen pravicových extrémistov, ale i tzv. veľkých kresťanov, ktorým by mali byť bližšie duchovné hodnoty ako hmotné statky. Nehovoriac o cene desaťtisícov ľudských životov – vojakov na frontoch a väzňov v koncentračných táboroch.

Bola to zvrátená kapitola našich dejín. Práve v mene budúcnosti nesmieme zabúdať, čo sa na Slovensku začalo odohrávať pred ôsmimi desaťročiami.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský štát #14. marec 1939 #kolaborantská vláda