Koniec doby kešu?

Kauzy, akou bola aj tá Bašternákova, prispievajú k tomu, že ľudia strácajú vieru v spravodlivosť. Po štvrtkovom verdikte Krajského súdu v Bratislave, ktorý poslal kontroverzného podnikateľa na päť rokov do väzenia, môžu cítiť aspoň nejakú satisfakciu.

14.03.2019 22:00
debata (6)

Odsúdenie Bašternáka je dôležitý impulz pre spoločnosť, kde nedôvera k inštitúciám, najmä justícii, dosahuje neúnosnú mieru. Bašternák si pravdepodobne v base posedí dlhšie, lebo na rováši má toho viac. Táto kauza môže odstrašujúco pôsobiť na časť dépeháčkarov, ktorí neoprávnene žiadajú vyplatenie dane z pridanej hodnoty.

Vyčistiť Augiášov daňový chliev si však bude vyžadovať ešte obrovské úsilie. Po Slovensku behá množstvo rôznych „Bašternáčikov“, ktorí sa obohacujú prostredníctvom karuselových podvodov. Zvrhlosť ich konania spočíva v tom, že zatiaľ čo jedni poctivo platia dane, títo podvodníci prostredníctvom fiktívnych vratiek DPH kradnú z toho, čo vyzbierali ostatní.

Je však zrejmé, že takéto miliónové podvody by sa nemohli diať, ak by kompetentní nad takýmto konaním neprivierali oči alebo aspoň neboli ľahostajní. A to je hlavná pointa tohto smutného príbehu.

Špekulanti, ktorí fiktívne kupujú a predávajú firmy, a potom si z toho pýtajú od štátu vratky, sa nájdu všade. Lenže inde to takýmto „predajcom vzduchu“ tak ľahko neprejde…

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák #vratky z DPH