Nenávisť

Na Novom Zélande zabíjala nenávisť. Táto správa šokuje o to viac, že krajina v južnom Pacifiku bola považovaná za azda posledné bezpečné miesto na zemi. A presne o to išlo páchateľovi: poslať správu, že „nikde na svete nie ste v bezpečí“.

15.03.2019 20:00
debata (45)

Breivikov obdivovateľ, ktorý v meste Christchurch zmasakroval 49 moslimov, sám seba označuje za fašistu a takto sa chcel pomstiť za teroristické útoky džihádistov (hoci na Novom Zélande doteraz žiadne útoky islamistov nezaznamenali). Žije tu však viac ako 120 národností a tamojšie obyvateľstvo tvorí pestrú multietnickú spoločnosť, pričom moslimovia tvoria iba zanedbateľnú menšinu – len 1,2 % z celkovej populácie.

Smrť v priamom prenose mala zapôsobiť predovšetkým na jeho potenciálnych nasledovníkov, ktorí sú presvedčení, že medzi Západom a moslimským svetom prebieha vojna.

Útočník Brenton Tarrant vo svojom manifeste plnom rasistických a xenofóbnych myšlienok zároveň vyjadril podporu Donaldovi Trumpovi ako „symbolu bielej identity“.

Tu sa jasne ukazuje, že populistickí politici svojimi vyhláseniami vytvárajú spoločenskú klímu, v ktorej narastá pocit ohrozenia z ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom odlišní. Tak vzniká podhubie, z ktorého vyrastá nenávisť.

Po príklady nemusíme chodiť ďaleko – aj u nás v predvolebnej kampani sa našli takí, ktorí vyložene klamali, keď strašili zástupmi imigrantov valiacich sa na Slovensko (ktorých však nikto nevidel…).

Populisti spolu s rôznymi konšpiračnými médiami „kontaminujú“ demokraciu jedom nenávisti a ide im pritom iba o moc. Predovšetkým oni nesú zodpovednosť za to, že napätie v spoločnosti stúpa a dejú sa takéto hrozné činy.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #teroristický útok #moslimovia #Christchurch