Dobrá správa o Slovensku

Prvé kolo prezidentských volieb 2019 podľa očakávania neprinieslo definitívne rozhodnutie. O niečom sa však už v prvom kole definitívne rozhodlo, a je to dobrá správa.

17.03.2019 03:13
debata (118)

V druhom kole volieb nebudeme nútení počúvať hrozby o tom, ako nový prezident hneď po nástupe do funkcie zruší všetky naše medzinárodné zmluvy, nezmysly o tajne dovážaných a rozmiestňovaných migrantoch či rozhodovať sa pod tlakom xenofóbneho a rasistického extrému.

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, ktorí postúpili do druhého kola, nie sú rovnakými kandidátmi a primárne ani nemieria na rovnakých voličov. Obaja však majú jasno v základných otázkach nášho štátu a jeho miesta vo svete, ani jeden z nich nesľubuje prevrat, nešíri bludy a zlomyseľné hoaxy a nevymýšľa si poplašné správy o „zániku štátu a islamizácii slovenskej kresťanskej rodiny“.

Najpôsobivejšou bezprostrednou ilustráciou toho, akou dobrou správou bol v tomto ohľade výsledok prvého kola volieb, bola frustrácia, s akou volebné výsledky komentoval tretí v poradí, Štefan Harabin. Jeho neúčasť v druhom kole bude znamenať, že väčšina slovenských voličov nebude musieť voliť so zapchatými nosmi, ani pod tlakom nutnosti vyberať menšie zlo. Bola to napokon takmer tesnotka, ale aj vďaka nej sa Slovensko vyhne druhému kolu prezidentských volieb „francúzskeho ty­pu“.

Samotné výsledky, aspoň na najvyšších priečkach, v zásade potvrdili trendy predpovedané prieskumami spred dvoch-troch týždňov. Zuzana Čaputová skončila pred Marošom Šefčovičom v pomere viac ako dva ku jednej. Čo sa na tom môže zmeniť v druhom kole?

Skôr liberálne založený volič mal v prvom kole ľahkú voľbu. Čaputová na seba strhla pozornosť veľkej časti voličov i tým, že do istej miery predstavuje politickú zmenu či obmenu bez toho, aby sa spájala so zmenou základného smerovania Slovenska.

Na konzervatívnom brehu bola, naopak, tlačenica. S tým, že zatiaľ čo liberálnejší protestní voliči mali naporúdzi kandidátku, ktorá nespochybňuje základné smerovanie krajiny, „kandidáti zmeny“, ponúkajúci sa konzervatívnemu publiku, boli zároveň kandidátmi extrému.

Šefčovič, ktorý sa chce síce evidentne obracať na konzervatívnejšie voličské vrstvy, sa už len vzhľadom na vlastné rezumé i na to, kto ho vlastne kandidoval, nemôže štylizovať do polohy zmeny či protestu, nehovoriac o extréme.

Druhé kolo budú môcť rozhodnúť voliči, ktorí so svojou voľbou v prvom kole neuspeli. Čaputová už počas volebnej noci naznačila, že sa ich pokúsi zaujať ako kandidátka zmeny, kým Šefčovič ich bude lákať skôr na „tradičné hodnoty“.

Keďže sa však ani jeden z nich nestane kandidátom extrému, stále je možné i to, že veľa z tých voličov, čo volili tretieho a štvrtého kandidáta v poradí, zostane nabudúce doma. V takom prípade sa môže stať dôležitejším skôr výsledok súboja o tých voličov, ktorí zostali doma tentoraz. A ten teraz ešte nikto nepozná. Už len preto nie, lebo i keď účasť bola vyššia ako v prvom kole pred piatimi rokmi, stále ešte nepresiahla polovicu všetkých oprávnených voličov.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová