Zdvihnutý prst

Viac ako desaťpercentný zisk predsedu ĽS NS v prvom kole prezidentských volieb v podstate potvrdzuje výsledky prieskumov verejnej mienky ohľadom preferencií tejto strany z posledných mesiacov, hoci oproti parlamentným voľbám na jar 2016 sú o niečo vyššie.

18.03.2019 22:00
debata

Marian Kotleba má pomerne disciplinovanú volebnú základňu, ktorá sa dala iba čiastočne zlákať jeho hlavným rivalom v antisystémovej politike Štefanom Harabinom. Exministrovi spravodlivosti dala svoj hlas približne pätina tradičných voličov ĽS NS, asi s vidinou toho, že má väčšiu šancu postúpiť do druhého kola ako Kotleba. Toho na revanš v sobotu podržala desatina sympatizantov SNS a Kollárovho hnutia Sme rodina.

Mimochodom, Harabin v televíznych debatách svojou hrubou demagógiou ohľadom migrácie a medzinárodného ukotvenia Slovenska vodcu neoľudákov predbehol. Vernosť skalných podporovateľov ĽS NS naznačuje, že na prípadný pokyn svojich lídrov (nepriamo to už urobili) do druhého kola k volebným schránkam nepôjdu. Takže dvaja najúspešnejší kandidáti s ich hlasmi sotva môžu počítať.

Keď sa pozrieme na čerstvú volebnú mapu Slovenska, tak by nás Kotlebom dosiahnutých desať percent malo vážne varovať. Iste, s výnimkou Banskej Bystrice a Zvolena má aj po prehraných župných voľbách najsilnejšie bašty v Banskobystrickom kraji, z okresov najvýraznejšie v Krupinskom – 22,82 percenta! Lenže tam sa jeho vplyv nekončí.

Okrem Bratislavy, juhozápadného Slovenska a Košíc takmer všade získal dobrú desatinu hlasov. Vo viacerých okresoch sú tieto čísla vysoko nadpriemerné. Pritom nejde iba o Spiš, kde ĽS NS na svoju propagandu hrubo zneužíva tzv. rómsku problematiku. A to by mal byť pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí zdvihnutý prst.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Marian Kotleba #ĽS NS #prezidentské voľby 2019 #antisystémová politika