Obchádzaná chudoba

Slovenská krčma inšpirovala mnohé literárne skvosty, často úsmevné a satirické, najčastejšie však smutné.

20.03.2019 22:00
debata (9)

„Okvitka“, ako sa hovorievalo lacnej pálenke, mala pevné miesto aj vo formovaní politiky. Najčastejšie sa problém alkoholizmu a s ním súvisiacimi negatívnymi javmi spájal s chudobou a izoláciou. Aj napriek tomu, že to politici len zriedka priznávali.

Vo volebnú sobotu sa v mestečku Dobšiná v Rožňavskom okrese odohrala vražda ako z románu z 19. storočia. Ondrej na smrť ubil papekom Štefana. Bezdôvodne, Štefan sa vraj iba zastal krčmárky, ktorá „známej firme“ nechcela dať trúnok na sekeru. Neuveriteľne smutnú udalosť ešte väčšmi podčiarkovali slzy páchateľa, ktorý vysvetľoval, že skutok spáchal opitý a sfetovaný. Ihneď sa do popredia dostali informácie o tom, že miestni Rómovia sa boja, zneužitia udalosti extrémistami, ktorých reprezentanti už majú ukotvenie v parlamente. Ondrej je totiž Róm.

Triezvo uvažujúcemu človeku bude jasné, že to nezohráva zásadnú úlohu, situácia sa mohla práve tak odohrať naopak, minulosť na to poskytuje nejeden dôkaz. Vyhrotené emócie však opäť zastierajú tie súvislosti, ktoré sa priamo viažu na dlhodobú absenciu politických riešení socio-ekonomických problémov chudobných regiónov Slovenska. Nejde ani o zľahčovanie konkrétnej situácie ani o milosť pre vraha. Akurát len akoby symbolickou iróniou osudu sa v deň vraždy v jednom z najdeprivova­nejších regiónov dostali na prvé a druhé miesto v prezidentských volieb kandidáti, ktorí šermujú všakovakými palošmi, ale problematika chudoby a prevencia s ňou súvisiacich javov to nie je.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #Dobšiná #kriminalita #chudobné regióny