Odklad

Rozhodnutie európskych ľudovcov z EPP pozastaviť členstvo maďarskému Fideszu pre jeho pokračujúcu kampaň proti Európskej únii a jej predstaviteľom a pre oslabovanie právneho štátu v Maďarsku sa zdá ako prísne. Zatiaľ je to však len opatrné rozhodnutie o odklade rozhodnutia, ktoré ponecháva manévrovací priestor ľudovcom i Viktorovi Orbánovi.

21.03.2019 22:00
debata (1)

Európski ľudovci zastali na polceste z prozaického dôvodu. O necelé dva mesiace sa konajú voľby do Európskeho parlamentu a najsilnejšej parlamentnej frakcii by sa dozaista zišli i hlasy z Maďarska, kde Orbán ešte stále nemá výraznejšiu konkurenciu.

Na druhej strane, na polceste zastal i Orbán. Po siláckych slovách predstaviteľov Fideszu o tom, ako v prípade sankcií ich strana okamžite z EPP vystúpi, zavelil spiatočku: počas nedávnej návštevy šéfa euroľudovcov Manfreda Webera v Budapešti zmizli z ulíc plagáty atakujúce Georgea Sorosa a Jeana-Clauda Junckera a šéf Fideszu rozoslal členom EPP listy, v ktorých sľubuje nápravu.

Aj Orbán vie samozrejme počítať. Medzi jeho stúpencami podľa prieskumov stále prevládajú pozitívne nálady voči EÚ. Fidesz tak tiež kalkuluje s eurovoľbami: keby sa do EP dostalo viac poslancov zo strán podobných Fideszu, Orbánova strana z EPP vystúpi a pokúsi sa založiť novú frakciu.

Inak povedané, Orbán na svojej politike nič nezmení. V prípade, že eurovoľby nedopadnú pre populistickú pravicu dobre, plánuje možno na chvíľu uhladiť svoju rétoriku. V prípade, že takéto strany uspejú, nestane sa ani to. Kto zatiaľ ťahá v tomto spore za kratší koniec, je celkom zrejmé.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz #EPP