Krivé voľby?

Slovensko zažíva nerovný súboj o post hlavy štátu. Fakty sú v rýchlej dobe zahmlievané, emócie vyzdvihované.

21.03.2019 20:00
debata (86)

Zuzana Čaputová sa doteraz nijako špeciálne neprejavila. Rozpráva, že je za dobro a proti zlu. Stačí to? Zdá sa, že áno, v prvom kole získala vyše 40 percent hlasov. Prečo u nás stačí povedať: „Voľte ma, ja som jedinou zárukou boja proti zlu.“ Kto a čo je to zlo?

S výnimkou Radičovej vlády z rokov 2010 až 2012 sú od roku 2006 vlády ľavicové alebo zmiešané. Čo sa podarilo a čo bolo zlé od roku 2006 do roku 2019? Nezamestnanosť klesla z 10 na 5 percent. Priemerný hrubý plat v krajine vzrástol o 80 percent na súčasných takmer 1 100 eur. Ceny v obchodoch sa zároveň zdvihli o 28 percent. Starobné dôchodky stúpli o 53 percent na 456 eur. Dĺžka diaľnic sa zdvojnásobila na 750 kilometrov.

Zdravotníctvo a školstvo viac-menej stagnuje. Slovensko zápasí s korupciou, kauzám čelia vlády Smeru. Predražený nákup stíhačiek či pochybne pridelené agrodotácie sú nasledovníkmi katastrofálneho rozdelenia zdravotníctva za Zajaca, zbabranej privatizácie za Dzurindu, kde sa stratili stámilióny eur, a predtým káuz ako Nafta Gbely za Mečiara. Reči o spálenej zemi za posledných 13 rokov sú však tendenčné, rovnako ako sľuby, že s vyriešením korupcie budeme mať luxusné dôchodky. Na ilustráciu, ak by sa niekde ušetrilo 50 miliónov eur ročne (optimistický odhad), dôchodky by mohli vzrásť asi o 4 eurá mesačne.

Ako to celé vidia niektoré médiá a mimovládky? Píšu takmer výlučne o podozreniach z mrhania zdrojmi. Potvrdené či nepotvrdené, zlodeji a hotovo! Investícia desaťročia Jaguaru v Nitre? Kdeže, vraj zlodejčina!? Píše sa účelovo. Taký prezident Andrej Kiska je však pre viaceré médiá chránencom. Ignorujú jeho pozemkový škandál, keď opakovane kupoval vydržané pozemky pod Tatrami od mafie, s ktorou sa poznal. Polícia má tiež rešpekt, vyšetrovanie podvodu je vlažné. Kiskova firma krátila aj dane a robila to v značnom rozsahu a nie raz (na to sa zabúda), preto polícia obvinila konateľa Kiskovej firmy. Veľa ľudí o tom nevie celú pravdu, majú pocit, že Kiska to vysvetlil a niekto na neho útočí. Je to preto, že časť médií účelovo zľahčuje fakty.

Zuzana Čaputová sa doteraz nijako špeciálne neprejavila. Rozpráva, že je za dobro a proti zlu. Stačí to? Zdá sa, že áno.

Prezidentské voľby sú nerovný súboj silnej mediálnej propagandy v pozadí Čaputovej, ktorá je v podstate druhým Kiskom. Ten neloboval za príchod Jaguaru ani iných veľkých investícií a nemôžeme to čakať ani od Čaputovej. Nemá na to skúsenosti ani kontakty. Čaputová si nateraz drží náskok aj tým, že jej naklonená propaganda lacno, podpásovo a až fanaticky zosmiešňuje Šefčoviča a jeho rodinu. Šefčoviča, jedného z najrešpekto­vanejších Slovákov. Kde to žijeme?

Šefčovič má po rokoch v diplomacii pod palcom Brusel, čo je pre Slovensko životne dôležité. Potrebujeme peniaze na premenu ekonomiky z montážnej dielne, inej cesty niet. Pre Slovensko sa stále bude lámať chlieb v Bruseli, Berlíne, Moskve a vo Washingtone. Utápanie sa v domácich prekáračkach nám nepomôže. Je veľká škoda a premrhaná príležitosť, že v prezidentských voľbách zatiaľ väčšina voličov nehľadí na schopnosti, skúsenosti, múdrosť, rozvahu a nadhľad.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová