Nevšímaný hlas Británie

Londýn je rozsiahle veľkomesto, ale aby jeho ulicami naraz kráčalo vyše milióna nazlostených ľudí, to sa veru nestáva každý deň. Sobotná demonštrácia za vyhlásenie nového referenda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie počtom účastníkov vysoko prevyšovala obdobné podujatie z vlaňajšieho októbra.

24.03.2019 22:00
debata (1)

Demonštrácia sa považuje sa vôbec za jednu z najmasovejších v britských dejinách. Na rozdiel od predchádzajúcich protestných akcií namierených proti brexitu centrom metropoly nepochodovali iba priaznivci opozičných strán – labouristov, proeurópskej Liberálnej strany či Škótskej národnej strany.

Nahnevaní sú aj mnohí konzervatívci, ktorí v júni 2016 vo všeľudovom hlasovaní podporili odchod krajiny z európskych integračných štruktúr. Teraz sa totiž cítia oklamaní, lebo vtedajšia masívna vládna propaganda v mnohých veciach doslova klamala alebo celý proces zľahčovala.

Mnohí sú pobúrení najmä z neschopnosti súčasného kabinetu doviesť rozhovory s Bruselom do úspešného konca, pričom rozhodne za úspech nepovažujú odchod bez dohody. Nie nadarmo sa šíria špekulácie o možnosti vnútrostraníckeho puču, lebo premiérka Theresa Mayová tvrdohlavo odmieta akúkoľvek revíziu referenda spred troch rokov.

V priebehu niekoľkých dní sa podpísalo pod petíciu požadujúcu zotrvanie Británie v EÚ až 4,4 milióna ľudí a každú hodinu sa pripájajú desaťtisíce ďalších. Podľa zákona vláda musí reagovať na takú akciu, už keď sa k nej pripojí 10-tisíc občanov, parlament, ak počet signatárov prekročí stotisícovú hranicu.

Pravda, podľa platnej legislatívy nemusia vyjsť v ústrety požiadavkám zahrnutým v petíciách. Ale takéto množstvo obyvateľov vážne znepokojených s vývojom v krajine by malo byť varovaním pre všetkých, ktorí hazardujú s hlasom ľudu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Theresa Mayová #brexit bez dohody #demonštrácia v Londýne