Predčasné voľby?

Ak mienil premiér Peter Pellegrini svoje slová, že si dokáže predstaviť aj predčasné voľby, ako jemnú vyhrážku na adresu SNS, reakcia národniarov napovedá, akoby sa vo svojej strane už nevedeli dočkať.

24.03.2019 20:00
debata (17)

Tretí partner, Most-Híd, sa pokúša situáciu zachraňovať vyhlásením, že s podobnými vyjadreniami netreba chodiť do médií, ale na koaličnú radu. Otázkou za milión, ktorú musí vládna koalícia vyriešiť, pravdaže, je, či je ešte čo zachraňovať.

Ak začneme od konca, potom Most-Híd musí momentálne zachraňovať predovšetkým sám seba. Prezidentská kandidatúra predsedu strany Bélu Bugára nemala šancu na celkový úspech a Bugár sám nikdy nerobil dojem, že by si toho nebol vedomý. Jeho trojpercentný zisk z prvého kola však musel byť preňho samého sklamaním.

Nestačí to na výraznejšie zviditeľnenie strany rok pred riadnym termínom parlamentných volieb, ani na výraznú porážku SMK, ktorá sa na jeho úkor pasuje za jedinú „ozajstnú“ stranu maďarského etnika na Slovensku. Predčasné voľby by dozaista neboli pre Most-Híd výhodné. Dupľom keby ich vyvolal niekto iný, čím by Mostu fakticky znemožnil šancu zdôrazniť pred voľbami svoju odlišnosť a otvoriť si tak možno dvierka i k svojim niekdajším politickým partnerom.

Ani jeden z účastníkov vládnej koalície nemá racionálny záujem vyvolať predčasné voľby. Akurát, že politika nie je vždy racionálna.

Racionálne vzaté, ani SNS nemá najmenší dôvod tešiť sa na predčasné voľby. Popularita strany ani s rastúcimi útokmi na zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska a zahraničnú politiku vlády, ktorej je členom, nijako zvlášť nerastie. Určite nie natoľko, aby mohol Andrej Danko dúfať v dajaké výraznejšie vzkriesenie mýtu o štátotvornom politikovi, ktorý vyviedol stranu z tieňa Jána Slotu.

Ako bolo vidno i v prvom kole prezidentských volieb, protizápadná a protiliberálna časť spektra má vlastných „hrdinov“. Politický kamikadze Danko nemá čím túto časť voličov presvedčiť, že k nim autenticky patrí, a v prípade, že by práve preto rozbil vládu, ktorej vznik pôvodne sám oslavoval, akurát podkopne aj zvyšky svojho koaličného potenciálu po voľbách.

Má dôvod na vyvolanie predčasných volieb Smer? Odpoveď na túto otázku súvisí s inou: kto je Smer dnes a kto ním bude o rok. Premiér Pellegrini nemusí vyvracať domnienky o vnútornom boji v strane: možnože sa ešte nebojuje, ale budúce zákopy sa už na mape črtajú.

Stačí porovnať Pellegriniho zmierlivé vyhlásenia a nekonfrontačný tón jeho vystúpení smerom k zvyšku scény s výstupmi predsedu strany Roberta Fica, ktorý je už opäť v situácii jeden proti všetkým. Predčasné voľby by v takejto situácii pravdepodobne znamenali predčasné ukončenie sporu, ktorý sa ešte nestihol prejaviť, lenže stupňovanie konfrontácie už strane neprinesie ani nové hlasy, ani nových spojencov.

Ani jeden z účastníkov vládnej koalície nemá racionálny záujem vyvolať predčasné voľby. Akurát, že politika nie je vždy racionálna. Niekedy, ako ukazuje príklad SNS, dokonca na rozum priamo útočí.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Béla Bugár #Andrej Danko #Peter Pellegrini #vládna koalícia