Trump - iba zlý prezident?

Pátranie špeciálneho vyšetrovacieho tímu Roberta Muellera nezistilo také priame spolčenie prezidentskej volebnej kampane Donalda Trumpa s Rusmi pri ovplyvňovaní volieb v roku 2016, ktoré by oprávňovalo začať trestné stíhanie.

25.03.2019 20:00
debata (16)

Dvadsaťdva mesiacov bol americký prezident vystavený podozreniam, že jeho ľudia vrátane jeho najbližších príbuzných aktívne participovali na ruskej operácii, ktorej cieľom bolo ovplyvniť voľby tak, aby nebola zvolená Hillary Clintonová pre jej podporu politike sankcií voči politikom a oligarchom blízkym Vladimirovi Putinovi.

Dvadsaťdva mesiacov Trump vyhlasoval, že ide o hon na čarodejnice a pomstu demokratov za prehraté voľby. Pre toto vyšetrovanie prezident vyrazil svojho šéfa FBI, donútil rezignovať ministra spravodlivosti a snažil sa ho nahradiť lojálnym právnikom, ktorého kvalifikáciou bolo práve to, že rovnako ako prezident odmietal uznať Muellerovo vyšetrovanie za legitímne.

Vyšetrovanie Roberta Muellera, ktoré bolo oprávnené stíhať i akékoľvek iné zločiny, na ktoré by prípadne narazilo, prinieslo 37 obvinení rôznych Trumpových spolupracovníkov.

Vyšetrovanie Roberta Muellera, ktoré bolo oprávnené stíhať i akékoľvek iné zločiny, na ktoré by prípadne narazilo, prinieslo 37 obvinení rôznych Trumpových spolupracovníkov. Prezidentov dlhoročný osobný právnik Michael Cohen a šéf jeho kampane Paul Manafort si už vypočuli rozsudky, ďalší na ne ešte čakajú. Obvinenia siahajú od daňových podvodov cez zavádzanie federálnych úradov a Kongresu až po lži pod prísahou týkajúce sa kontaktov rôznych Trumpových ľudí s ruskými operatívcami. Viac ako tucet obvinení sa pritom vzťahuje priamo na ruských štátnych príslušníkov podozrivých z organizovania volebnej manipulácie.

Vyšetrovanie teda nevyvrátilo podozrenie, že ruské tajné služby sa pokúšali ovplyvňovať americké voľby, ani to, že im pri tom pomáhali aj americkí občania. Neprinieslo však dôkaz, že by medzi takýchto pomocníkov patril priamo súčasný prezident, jeho rodina alebo jeho volebný štáb. Mueller sa zastavil i pred jednoznačným hodnotením, či sa Trump v snahe zastaviť vyšetrovanie dopustil marenia výkonu spravodlivosti.

To je trpká pilulka pre mnohých Trumpových kritikov, ktorí očakávali rozuzlenie v podobe odhalenia konšpirácie s cudzou mocou, čo by znamenalo rýchly Trumpov odchod z Bieleho domu. Niežeby podozrení z podvodov nebolo dosť na to, aby sa za normálnych okolností takto toxického prezidenta snažili zbaviť i jeho vlastní impeachmentom. Muellerovo vyšetrovanie však odsúdilo republikánov podporovať Trumpa ďalej. Až do konca. Trumpovi spindoktori už triumfálne vyhlasujú, ako vraj Mueller – ktorého ešte včera nazývali nikým nevoleným samozvancom – totálne očistil prezidenta od všetkých podozrení.

Po dvadsiatich dvoch mesiacoch sa lopta vracia naspäť na pôdu politiky: demokrati budú musieť dokazovať, že Trump je „iba“ zlý prezident a z Bieleho domu ho budú musieť najskôr vyprevadiť voliči vo voľbách.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Hillary Clinton #Donald Trump #Robert Mueller