Britský absurdistan

Na humore britských Monty Python si ľudia cenili predovšetkým jeho absurdnosť. To však nie je práve kvalita, ktorú by človek očakával od politiky. Na jej aktéroch oceňuje najmä ich predvídateľnosť, spoľahlivosť a dodržiavanie sľubov. Čiže všetko to, čo im v prípade brexitu chýba...

27.03.2019 22:00
debata (5)

Brexit však svojou absurdnosťou prekonáva čokoľvek, na čo sme v súvislosti s britskou politikou boli doteraz zvyknutí. Preto neprekvapuje, že v tamojších médiách sa čoraz častejšie objavujú paralely medzi nezvládnutým odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie a slávnymi skečmi od „pytónov“.

Napríklad na jednej karikatúre premiérka Theresa Mayová presviedča kupujúceho, že papagáj (s nápisom brexit) nie je mŕtvy, iba „odpočíva“, čo je odvolávka na legendárny skeč s mŕtvym papagájom.

A správanie Theresy Mayovej, ktorá napriek dvom porážkam od parlamentu smeruje k tretiemu hlasovaniu, pripomína zasa skeč z filmu Monty Python a svätý grál, v ktorom čierny rytier príde v súboji o obe ruky aj nohy, no odmieta sa vzdať kráľovi Artušovi zo slovami: „To je iba škrabnutie.“

Britský absurdistan má pokračovanie – ak doteraz bolo pravidlom, že vláda určovala agendu, o ktorej hlasujú poslanci, tak prvý raz za sto rokov túto právomoc prevzala Dolná snemovňa britského parlamentu, ktorá v stredu prerokovala alternatívne návrhy vyústenia brexitového procesu. Tento nebezpečný precedens môže do budúcna vyústiť do snahy parlamentu získať si ešte viac právomocí.

Nech už brexit dopadne tak či onak, šrámy, ktoré spôsobil, sa len tak nezahoja. Na strane Británie aj EÚ.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Monty Python #Brexit #Theresa Mayová