Po príšernej kampani nižšie dane?

O tom, že dane a odvody pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami treba znížiť, niet pochýb. Nižšia DPH na potraviny je tiež správny krok, rovnako ako 10-percentná DPH na noviny. To je však asi všetko, na čo sa treba odhodlať.

27.03.2019 20:00
debata (3)

Ak sú k dispozícii ďalšie peniaze, kým nepríde kríza, treba rozostavať ďalšie úseky diaľnic. Je päť minút po dvanástej na zmenu zákonov v prípade zdĺhavej technickej prípravy na výstavbu diaľnice na Kysuciach a tiež v prípade južného ťahu na Košice.

To, že koalícia vôbec zvažuje znížiť aj dane pre firmy, je chyba. Národniari prišli s tým, že dane z príjmu právnických osôb sa znížia zo súčasných 21 na 15 percent. Komu tým pomôžeme? Najmä veľkým spoločnostiam, ktoré profitujú na Slovensku z lacnej pracovnej sily, produkciu exportujú a zisky odlejú do cudziny. Malým firmám nižšia daň nepomôže, keďže polovica všetkých firiem dane neplatí, a pri tých malých je tento pomer ešte horší.

Investori neriešia, aké budú platiť dane. Tých naozaj ziskových musíme aj tak nalákať na daňové prázdniny, inak by išli inde. Takto je nastavený celý región a Slovensko s tým nič nespraví.

Ak niekto návrhom na nižšie dane pre firmy sledoval zlepšenie konkurencieschop­nosti Slovenska u zahraničných investorov, tak sa mýli. Investori neriešia, aké budú platiť dane. Tých naozaj ziskových musíme aj tak nalákať na daňové prázdniny, inak by išli inde. Takto je nastavený celý región a Slovensko s tým nič nespraví. Ak už znižovať dane firmám, tak skôr na činnosti, ktoré sú spojené s vedou a výskumom. To sa posledné roky aj dialo a vládu za to treba pochváliť.

To, čo firmy naozaj trápi, je, že polovicu z ceny práce dostane štát, a nie zamestnanec. Ambíciou štátu musí byť tento podiel zmeniť v prospech zamestnanca. Znížiť by sa mala časť daní a adekvátne k tomu treba zúžiť štátnu správu. V prípade odvodov je problematické hovoriť o nejakej radikálnej zmene. Výšku zdravotných odvodov by sme mali ešte viac pocítiť na lepšom zdravotníctve a vyšších penziách. Cestou je teda zlepšovať služby a ponúkať ich za „dobrú cenu“.

Vládna koalícia sa dostala k téme poklesu daní a odvodov po tom, čo sa znížil deficit verejných financií takmer na nulu. Vankúš pred prípadnou krízou sa tak nafúkol. Je otázne, či sa tak neudialo na úkor infraštrukturálnych projektov v regiónoch, ktoré by mali výrazne lepší úžitok pre všetkých. Pravda však je, že kríza číha za rohom a treba byť pripravený. Pre obchodnú vojnu amerického prezidenta Donalda Trumpa, brexit či dieselové sprisahanie zažíva Európa zatiaľ mierny útlm.

Slovensko stále rastie, ale vrchol má už za sebou. Európska centrálna banka čelí príchodu recesie len tým, že naďalej tlačí lacné peniaze a úroky drží umelo nízko, čo sa neskôr môže vypomstiť na inflácii, ak sa chod ekonomiky ukáže ako dlhodobo neudržateľný. Preto treba myslieť na to, že tak ako sa dane teraz znížia, v prípade príchodu krízy a rastu deficitu by sa v budúcnosti museli zase zvýšiť.

V každom prípade nižšie dane, ale iba niektoré (!), nie je zlá téma. Po niektorých až nechutnostiach na internete, ktoré krajina zažila v prezidentskej kampani, je to možno návrat do normálnych diskusií? Takých, čo posunú krajinu naozaj vpred? Áno.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH na potraviny #daň z príjmu právnických osôb #malé firmy #pokles daní a odvodov