Dôchodkový strop a demagógia opozície

Schválenie dôchodkového stropu vo veku 64 rokov je dobrá správa.

28.03.2019 20:00
debata (62)

Namieste je aj pozmeňovací návrh, že za každé dieťa až po tretie sa pre ženu bude strop znižovať o pol roka. Znamená to, že pri súčasnom vzorci zvyšovania dôchodkového veku by sa nemalo stať, že mladí pôjdu do penzie vo veku 70 rokov a viac.

Prepočty, že si to nemôžeme dovoliť, keďže obyvateľstvo starne, sú účelovou propagandou opozície, ktorá kritizuje všetko. Krajina si ústavným stropom stanovila, že zaistiť normálny život v dôchodku je pre každú ďalšiu vládu prioritou. Teraz k tomu treba vytvoriť precízne vykonávacie zákony, aby si krajina mohla dovoliť primerané penzie aj čas strávený v dôchodku.

Začať sa to všetko musí primeranou podporou rodiny, a to najmä pre pracujúcich ľudí. Alfou a omegou je podpora bývania, aby si mladí zakladali početnejšie rodiny. Niečo sa v tomto smere spravilo a poberať aj minimálnu mzdu je už o niečo lepšie ako žiť len z dávok. Rozdiel však musí byť ešte väčší. Ľudia v regiónoch, ktorí pracujú, musia byť na tom aspoň dvojnásobne lepšie ako tí, čo poberajú len dávky.

Slovensko tiež potrebuje prílev ľudí z cudziny, ale len takých, ktorí sú ochotní pracovať. Malo by ísť o mladé rodiny, ktoré by sa tu začlenili do spoločnosti. Je to potrebné, aby sme stabilizovali penzijný systém pri starnutí obyvateľstva.

Dôchodkový strop treba oceniť a ísť ďalej. Ide o budúce dôchodky, ale aj o budúcnosť celej krajiny.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový strop