Pod povrchom

Po prvom kole prezidentských volieb asi mnohých prekvapilo ako celé Slovensko „zmodrelo“. Zuzana Čaputová vyhrala aj na miestach, kde to očakával len málokto – napr. v menších obciach na strednom Slovensku, kde v minulosti dominoval Smer. Mohlo by sa teda zdať, že táto liberálka si získala srdcia konzervatívneho vidieckeho voliča.

08.04.2019 22:00
debata (4)

Zdanie však klame, resp. takýto obraz nie je kompletný. Tak ako za čias Mečiara bol obraz Slovenska v zahraničí oveľa horší, než aký bol v skutočnosti, tak teraz má vďaka Čaputovej lepší imidž, než aký by si zaslúžilo. Lebo jedna vec je politická reprezentácia a druhá stav krajiny.

Ak boli prezidentské voľby vyjadrením túžby po „zmene“, tak treba povedať, že táto požiadavka má aj odvrátenú tvár. Pod „modrým“ povrchom sa skrýva množstvo „kotlebovozelenej“. To, že napr. okres Krupina patrí medzi bašty kotlebovcov, je známe (vyhrali tam aj v 1. kole). Lenže zelená „nákaza“ sa rozšírila ďalej. Mobilizačná kampaň ĽS NS splnila svoj cieľ. Ak im v parlamentných voľbách v roku 2016 dalo hlas takmer 210-tisíc voličov (8,04 %), teraz ich bolo až 222-tisíc.

V utorok začne Najvyšší súd prejednávať návrh na rozpustenie kotlebovcov. Aj v prípade, že by uznal argumenty generálneho prokurátora, že ĽS NS sa snaží o odstránenie demokratického zriadenia a stranu by rozpustil, tak jej elektorát sa len tak „nevyparí“.

Zákaz ĽS NS tak opäť potvrdzuje, že správne veci treba robiť v správny čas. My sme však ten správny okamih „prešvihli“. Teraz budeme musieť vynaložiť oveľa viac energie, aby sme ich poslali do minulosti, pretože špina je už zažraná hlboko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #ĽSNS #ĽS NS #Zuzana Čaputová