Využije Mayová nadstavený čas?

Británia, ktorá mala EÚ opustiť už minulý mesiac, dostala ďalší odklad. V Bruseli si všetci vydýchli – hrozba tvrdého brexitu je dočasne zažehnaná, únia sa tak bude môcť zaoberať aj niečím iným ako brexitom a britská premiérka získala čas navyše.

11.04.2019 20:00
debata

Theresa Mayová však z nočného rokovania odchádzala asi najspokojnejšia – dosiahla to, čomu sa EÚ chcela pôvodne vyhnúť: dlhší odklad na vystúpenie Británie z únie, bez toho, aby bolo jasné, ako Londýn tento extra čas využije. Predseda Európskej rady Donald Tusk síce prízvukoval, aby Briti nepremárnili čas, no je nanajvýš otázne, či bude naozaj viac času znamenať menej chaosu. Vzhľadom na to, že britskí poslanci sa v Dolnej snemovni parlamentu bezvýsledne hádajú už takmer tri roky, sú vyhliadky na schválenie dohody, ktorú Mayová vyjednala s Bruselom, viac ako neisté. Dráma tak pokračuje…

Lídri EÚ sa zo všetkého najviac desia „divokého“ brexitu bez dohody. Už teraz je preto jasné, že ak by to bolo nutné, na konci októbra by mohlo dôjsť k ďalšiemu odkladu. Pravdepodobne by to však vyvolalo nezhody medzi jednotlivými členskými štátmi. Kým doteraz boli ich pozície v otázke brexitu jednotné, na poslednom summite sa začali prejavovať odlišné postoje. Na rozdiel od väčšiny krajín EÚ (vrátane V4), ktoré boli ochotné posunúť dátum brexitu až o jeden rok, Francúzsko proti takému „mäkkému“ postoju veľmi ostro vystúpilo. Tak sa zrodil kompromisný návrh – 31. október.

Vzhľadom na to, že britskí poslanci sa bezvýsledne hádajú už takmer tri roky, sú vyhliadky na schválenie dohody, ktorú Mayová vyjednala s Bruselom, viac ako neisté.

Prezident Emmanuel Macron síce nie je Charles de Gaulle, ktorý v 60. rokoch vetoval vstup Británie do EÚ, ale pred domácim publikom iste „nepohrdne“ možnosťou ho napodobniť. Vie, že po ekonomickej stránke by Francúzsko tvrdý brexit postihol menej ako Nemecko, no predovšetkým si uvedomuje, že predlžovanie britskej „agónie“ bude mať dosah na výsledok eurovolieb. A keďže doma mu extrémna pravica dýcha na krk, potrebuje šéf Elyzejského paláca ukázať svoju rozhodnosť.

Na druhej strane Lamanšského prielivu však zatiaľ nič nenasvedčuje, že by niektorý z táborov bol ochotný pristúpiť na kompromis. Aj keď Theresa Mayová začala rokovať s labouristami, nadstranícka dohoda je zatiaľ v nedohľadne. Labouristi síce chcú, aby Spojené kráľovstvo odišlo z EÚ, no zároveň presadzujú, aby zostalo členom európskej colnej únie, čo sa zasa nepozdáva viacerým konzervatívcom.

Hoci na starom kontinente mnohí v kútiku duše veria, že Briti si to napokon z brexitom rozmyslia, na to by bolo potrebné nové referendum. Pre takéto riešenie však momentálne neexistuje v parlamente väčšina, a ani vyhliadky, že druhé referendum by muselo nevyhnutne priniesť iný výsledok, nie sú vôbec stopercentné.

V nadstavenom čase sa môžu stať zázraky. Dokázal to napr. Manchester United, ktorý v priebehu dvoch nadstavených minút strelil dva góly Bayernu Mníchov a v r. 1999 vyhral Ligu majstrov. O tom, že bude Mayová taká úspešná ako boli Sheringham a Solskjær, však možno vážne pochybovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #labouristi #Emmanuel Macron #Brexit #Theresa Mayová