Slovensko po voľbách

Prezidentské voľby na Slovensku ukázali jednu dôležitú skutočnosť: do najvyššej ústavnej funkcie ľudia nezvolili antisystémového politika, ale kandidátku s jasnou proeurópskou orientáciou.

12.04.2019 17:00
debata (4)

Zuzana Čaputová zvíťazila predovšetkým z dvoch dôvodov. Od začiatku viedla kampaň v štýle boja za spravodlivosť a proti korupcii, po druhé nepodporovala ju strana Smer-SD.

V čom spočíval neúspech jej protikandidáta? Maroš Šefčovič začal svoju kampaň pomerne neskoro. Hoci ju zvládol relatívne dobre, no tým, že ho podporoval Smer, sa dalo ťažko predstaviť, že by v úlohe prezidenta pôsobil ako nezávislý. V kampani presviedčal občanov, čo pre nich bude môcť urobiť ako hlava štátu v rámci svojich kompetencií. Pred prvým kolom volieb však začal byť ťažko čitateľný, ak hovoril o tom, ako vyznáva kresťanské hodnoty, nachádza hodnotové prieniky s cirkvami a podobne.

Ak si volič pozrie program európskych socialistov, tak v jeho hodnotovej orientácii môže mať zmätok. Etické otázky však neboli tým, čo rozhodlo o výsledku volieb. Ukazuje to i víťazstvo liberálne orientovanej Čaputovej. Po vražde Jána Kuciaka občania ešte viac ako kedykoľvek predtým túžia po spravodlivosti a čo najväčšej eliminácii korupcie. A to bolo tým hlavným dôvodom víťazstva ženskej kandidátky.

Otázniky však visia aj nad jej nezávislosťou, ak do poslednej chvíle viedla kampaň ako členka Progresívneho Slovenska. Ak by po parlamentných voľbách mala táto strana zostavovať vládu, naozaj by Čaputová zostala nezávislá? V oblasti zahraničnej politiky sa bude musieť oprieť o skúsených poradcov, aby neratifikovala zmluvy, ktoré budú pre Slovensko nevýhodné.

To sú otázky, na ktoré odpovede sa dozvieme až v budúcnosti. Zostáva teda našej novej prezidentke držať palce, aby svoju úlohu zvládla dôstojne v prospech Slovenskej republiky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Maroš Šefčovič #zahraničná politika #Zuzana Čaputová