Vydať či nevydať Assangea?

Po tom, čo ekvádorské veľvyslanectvo minulý týždeň ukončilo 7-ročný azyl Juliana Assangea, vynorila sa otázka, či by tento austrálsky novinár mal byť vydaný do Spojených štátov.

15.04.2019 09:00
debata (8)

Zakladateľ serveru WikiLeaks je pre mnohých hrdina, iní v ňom však vidia zradcu. Tábor jeho sympatizantov zdôrazňuje, že zverejnením množstva dôležitých informácií z utajovaných dokumentov, napr. o pomeroch na vojenskej základni Guantánamo, iba poukázal na to, akým spôsobom Spojené štáty zneužívajú moc. Na druhej strane, na WikiLeaks sa objavili aj údaje, ktoré ohrozili bezpečnosť a život mnohých ľudí, a to nielen vojakov, ale aj civilistov.

Zaujímavé je, že o vydanie Assangea do USA majú záujem tak demokrati, ako aj republikáni. Tí prví kvôli tomu, lebo ich nahnevalo, keď WikiLeaks pred prezidentskými voľbami v roku 2016 zverejnili e-maily Hillary Clintonovej, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou získali od ruských tajných služieb. Republikáni by zasa mohli dokázať, že za únik nie je zodpovedný Donald Trump.

V tejto kauze však ide predovšetkým o to, či sa vytvorí precedens – či možno odsúdiť novinára, ktorý iba niekomu pomáhal, hoci informáciu získal niekto iný. Hoci americká justícia v mnohých politických kauzách dokázala, že je nestranná, v tomto prípade sú potrebné jasné záruky, že sa Assange dočká spravodlivého procesu. V opačnom prípade by mal zostať v Británii.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange #Spojené štáty americké