Kyselinári alebo kým nie je neskoro!

Hoci správy o útokoch kyselinou sa v médiách objavujú čoraz častejšie, väčšinou sa spájajú s krajinami ako India, Pakistan alebo Veľká Británia.

17.04.2019 22:00
debata (13)

Medzinárodný trust na pomoc obetiam kyselinových útokov (ASTI) na celom svete ročne eviduje okolo 1 500 útokov, pričom odhady hovoria, že ďalších 60 % prípadov zostáva neoznámených. Je príznačné, že až 80 % obetí tvoria ženy.

Prípad Adriany z Nových Zámkov, ktorú neznámy páchateľ polial minulý týždeň žieravinou, je varovaním, že ani Slovensko táto extrémna forma násilia na ženách neobchádza. Či už to bol čin psychicky labilného jedinca, alebo chladnokrvného monštra, výsledkom je mŕtva žena – matka dieťaťa.

Ak niektorí „rodoľubi“ strašili „dženderom“ a nevedeli pochopiť, prečo by Slovensko malo prijať Istanbulský dohovor, tak azda tento hrozný čin im otvoril oči. Práve kvôli tomu, aby sa podarilo zachytiť domáce násilie čo najskôr a zabrániť tak najhoršiemu, by Slovensko malo konečne ratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu.

Napriek tomu, že tento barbarský čin šokoval každého normálneho človeka, ako upozornil známy bloger Ján Benčík, na sociálnych sieťach sa našlo nemálo indivíduí, ktorým poslúžil ako inšpirácia. Slová ľudskoprávnej aktivistky Aleny Krempaskej z Inštitútu ľudských práv, ktorá povedala, že kotlebovcov treba rozpustiť, komentovali mnohí tak, že rozpustiť treba ju v kyseline…

Slovensko pomaly, ale isto hnedne. A keďže vieme, že od slov k činom nie je ďaleko, treba konať, kým nie je neskoro! Týmito nebezpečnými vyhrážkami by sa preto mala zaoberať polícia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #útok kyselinou #Istanbulský dohovor