Ukrajina: Zle, zle, najlepšie či najhoršie?

Ukrajinský volič vyzerá ako beznádejný pacient, čo ešte hľadá spásu u šarlatána, ktorému naletel na úžasne znejúci inzerát, ale prakticky s nulovou zárukou úspechu.

21.04.2019 19:30
debata (37)

Volebný debakel Petra Porošenka je aj prehrou ostatných politikov, pretože sa medzi nimi nenašiel nikto v prvom kole, komu by voliči dokázali uveriť viac ako zabávačovi bez politických skúseností. Svoju budúcnosť zverili do rúk komediálnemu hercovi Volodymyrovi Zelenskému, o ktorom zatiaľ vedia len to, že ich vie rozosmiať pred televíznymi obrazovkami.

Vybrali si krok do neznáma, a tak sa nedá vylúčiť, že po smiechu o nejaký čas zaplačú. Funkcia hlavy štátu nie je stolička starostu malej obce; od prezidenta sa jednoznačne očakáva, že je už skúsený politik.

Voľba Zelenského pôsobí veľmi prekvapujúco, ale je to zrkadlo nálady v ukrajinskej spoločnosti. Po sklamaniach z predchádzajúcich prezidentov prišlo ďalšie sklamanie. Pred piatimi rokmi Porošenko jednoznačne zvíťazil už v prvom kole volieb, ale nesplnené sľuby viedli k tomu, že teraz pohorel.

Bývalo zle, bolo zle, bude po novom najlepšie? Zelenskyj nasľuboval, čo sa dalo. Vyššie platy aj dôchodky, lepšie cesty, boj proti korupcii. Nepovedal však, kde nájde peniaze na vyššiu životnú úroveň na Ukrajine, ktorá by zjavne neprežila bez zahraničnej úverovej pomoci.

Mimochodom, korupcia. Zelenskyj síce tvrdí, že s ňou zúčtuje, ale pritom za ním stojí oligarcha Ihor Kolomojskyj, ktorý si radšej zbalil kufre do zahraničia, lebo má na krku trestné stíhanie. Bojovníkovi proti zločinu (Zelenskému) neprekážalo, že v predvolebnej kampani ho masívne presadzuje televízia ovládaná Kolomojským, ktorý vykradol vlastnú banku. Z vkladov či už fyzických alebo právnických osôb poskytoval pôžičky spriazneným firmám, ktoré peniaze nikdy nevrátili.

Samozrejme, že nemožno Zelenského už vopred očierňovať – nech ukáže, čo pred voľbami sľuboval, potom sa uvidí. Skúsenosť zo sklamaní z doterajších ukrajinských lídrov v spojitosti s jeho politickým amaterizmom však môže napovedať, že "zle, zle, najlepšie“ bude iba rozprávka. Ako by mohla vyzerať pesimistická vízia so Zelenským? Bývalo zle, bolo zle, po novom bude najhoršie.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #prezidentské voľby na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj