Kolotoč smrteľného násilia

„Každý si svoju prácu zastal,“ vyhlásil jeden zo srílanských vládnych úradníkov v odpovedi na obvinenia, že tamojšie úrady hanebne zlyhali, keď neodvrátili nebezpečenstvo, pred ktorým boli včas a celkom detailne varovaní.

23.04.2019 20:00
debata (5)

"Podobné upozornenia jednoducho z času na čas prichádzajú. Nikto, dokonca ani USA, v takých prípadoch nechce šíriť medzi obyvateľmi paniku.“

Môže to byť pravda. Lenže „z času na čas“ sú také upozornenia naozaj presné a pravdivé a obyvatelia, nehovoriac o rodinách obetí, by oveľa radšej prijali paniku, ako masové pohreby a silné reči úradníkov, keď už je po všetkom. Napokon, i tie Spojené štáty americké to zažili na vlastnej koži, keď zodpovední pred 11. septembrom 2001 nebrali dostatočne vážne varovanie, že Usáma bin Ládin chystá veľký útok na americkej pôde.

Tajné služby na Srí Lanke, podliehajúce prezidentovi Maithrípálovi Sirisénovi, boli varované s predstihom a oveľa detailnejšie. Upozornenie, že miestne militantné skupiny zhromažďujú zbrane, výbušniny a detonátory, vraj obsahovalo dokonca mená niektorých podozrivých i s popisom časov a miest, na ktorých sa zdržiavajú. Indické tajné služby dokonca varovali, že útoky sa s veľkou pravdepodobnosťou sústredia na kostoly.

Informácie o chystaných útokoch a ich páchateľoch však na Srí Lanke pravdepodobne padli za obeť mocenskému boju súperiacich frakcií vo vláde.

Bezpečnostné služby vedia, že býva takmer nemožné ešte pred útokom zastaviť nejakého zradikalizovaného osamelého vlka, pokiaľ na neho úrady neupozorní priamo jeho okolie či rodina. Útok na Srí Lanke nebol taký prípad. Informácie o chystaných útokoch a ich páchateľoch však pravdepodobne padli za obeť mocenskému boju súperiacich frakcií vo vláde. Vyšetrovacia komisia, ktorú teraz zriadil prezident Siriséna, aby tak aspoň čiastočne odvrátil kritiku, už nič nezmení na tragickej bilancii stoviek zavraždených a zranených.

Pochopiteľne, že k útokom sa s odstupom niekoľkých dní hrdo prihlásil takzvaný Islamský štát. Globálny „program“ ISIS – výzvy, aby moslimovia útočili proti nepriateľom ISIS všade tam, kde žijú – je dostatočne vágny, aby táto teroristická značka hlásala ďalšie víťazstvo kedykoľvek a kdekoľvek zaútočí nejaká teroristická skupina, ktorá sa sama hlási k islamu. Navyše je v dnešnom svete skutočne ťažké spáchať teroristický čin tak, aby medzi jeho obeťami neboli ľudia z krajín, ktoré sú voči ISIS nepriateľské.

Nech sú však vyhlásenia ISIS iba propagandou: čo by bola bez činov, akého sa nedávno dopustil vraždiaci biely rasista Tarrant na Novom Zélande? Náš názor na terorizmus „logika“ kolotoča odplát a odplát za odplaty najskôr nezmení. My však nemusíme byť primárnymi terčmi náborovej kampane fanatikov všetkých farieb a denominácií. Tým, čo nimi sú, žiaľ, poskytuje práve takáto pokrivená logika odpustok pre plánovanie budúcich tragédií.

Tak, ako ISIS nemožno vymazať porážkou na vojenskom bojisku, ani kolotoč násilia sa nepreruší tým, že sa chytia a potrestajú páchatelia jedného útoku. Z tohto pohľadu je i neodpustiteľné zlyhanie srílanských úradov len jedným z faktorov, ktoré tam zohrali svoju smutnú rolu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #ISIS #terorimus #teroristický útok na Srí Lanke