Nedobrovoľné oceliarske prázdniny

Keď sa vláda v roku 2013 dohodla s vedením dcérskej spoločnosti U. S. Steel, že americkí oceliari zostanú v Košiciach a podnik nepredajú, mnohým ľuďom na východe Slovenska odľahlo. Hutnícka fabrika poskytuje prácu 12-tisíc zamestnancom a ďalšie tisíce od jej fungovania závisia nepriamo.

24.04.2019 22:00
debata (8)

V memorande vláda oceliarom prisľúbila úľavy v oblasti energetických nákladov a na oplátku sa U. S. Steel zaviazal, že nedôjde k hromadnému prepúšťaniu. Tento bod však hutníci šalamúnsky obišli, keď niekoľko mesiacov prepúšťali po 29 zamestnancov, čím síce formálne neporušili príslušný paragraf Zákonníka práce, lebo za hromadné prepúšťanie sa považuje počet 30 a viac vyhodených zamestnancov, no o prácu takto prišli takmer dve stovky ľudí.

Faktom je, že situácia na trhu s oceľou, najmä pre čínsky dumping, je už niekoľko rokov veľmi zlá. Dovoz lacnej čínskej ocele je pre európskych oceliarov doslova likvidačný.

Faktom však je, že U. S. Steel v Košiciach napriek tomu minulý rok dosiahol zisk pred zdanením vo výške 359 mil. dolárov. Ak si k tomu pripočítame, že oceliari si desať rokov užívali daňové prázdniny a následne im v roku 2013 štát opäť výrazne pomohol, nemôžu sa sťažovať. Fabrika v Košiciach by k svojim zamestnancom mohla byť trochu veľkorysejšia. Má vytvorený dostatočný vankúš, aby im mohla platiť aspoň polovicu mzdy, aj keď sú teraz dva týždne nútení zostať doma.

Na druhej strane, čo v železiarňach robia odbory? Ak vo Volkswagene dokázali presadiť tzv. konto pracovného času – čo je flexibilná forma rozvrhnutia pracovného času a zamestnancom tak vyplácajú 60 % mzdy aj keď nepracujú, tak prečo niečo obdobné nie sú schopné dosiahnuť v takom gigante ako je U. S. Steel?

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #oceliarne #U. S. Steel #neplatené voľno