V hodine dvanástej

Štát zaspal a teraz napína svaly. Tak by sa v stručnosti dal charakterizovať postoj kompetentných k vybudovaniu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

25.04.2019 22:00
debata (4)

Snaha odkúpiť nemocnicu Penty a slová premiéra, že ak finančná skupina ponuku neprijme, štát si vybuduje vlastnú, ktorá „bude silným a dôstojným a kvalitne vybaveným protihráčom“, musela rozosmiať osadenstvo Digital parku.

Ak štát nebol schopný za dva roky vysúťažiť ani len firmu, ktorá by zbúrala rozostavaný skelet na Rázsochách, ako chce postaviť nový špitál za päť rokov?

Torzo nemocnice na Rázsochách (popri diaľniciach, metre v hlavnom meste a Mochovciach) je symbolom neschopnosti štátnych inštitúcií zmanažovať veľký projekt do úspešného konca. Dlhodobé plánovanie a efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi rozhodne nepatria medzi silné stránky našich politikov. Zhruba 70 miliónov eur, ktoré boli v prípade Rázsoch vynaložené na analýzy, štúdie a samotnú výstavbu, sú peniaze vyhodené do vzduchu.

V celom tomto marazme je pozitívne to, že premiér Pellegrini, azda ako prvý na tomto poste, si uvedomil, že vláde skutočne prihára. Už v súčasnosti majú štátne nemocnice problém zabezpečiť kvalitných odborníkov. Ak prvých pacientov na Boroch plánujú ošetriť už o dva–tri roky, znamená to, že nová Univerzitná nemocnica bude mať značné personálne problémy.

V prípade Rázsoch to bola pridrahá lekcia, no štát by si mal zobrať ponaučenie. Je v záujme nás všetkých, aby na Slovensku fungovalo verejné zdravotníctvo. Lebo o pár rokov, keď súkromníci ovládnu väčšinu zdravotnej siete, nám zostanú len oči pre plač.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Univerzitná nemocnica v Bratislave #nemocnica na Rázsochách