Panika ako povinnosť

Máme vedecké dáta potvrdzujúce, že klimatická zmena sa vinou ľudskej činnosti nebezpečne zrýchľuje. Máme medzinárodné štruktúry, ktoré by mohli koordinovať spoločný boj za spomalenie otepľovania na mieru, aká by nám poskytla čas prispôsobiť sa.

27.04.2019 10:00
debata (17)

Máme každodenné skúsenosti, ktoré sa už dávno neobmedzujú na vzdialené exotické končiny. V susednom Česku práve zažívajú sucho, ktoré znesie prívlastok katastrofálne a ani hornatejšie Slovensko na tom už nie je oveľa lepšie.

Ako je možné, že nedokážeme postaviť boj za záchranu ľudstva na vrchol našich priorít? Sme naozaj už takí cynickí a rozmaznaní, že hladomor, vymieranie druhov, radikálne stúpanie hladiny svetového oceánu a masové presídľovanie ľudstva unikajú našej predstavivosti?

V situácii, keď máme všetky potrebné znalosti, organizáciu a prostriedky na to, aby sme konali, zostáva len jedno: nie viac konferencií, ale viac činov. Hnutie mladých, ktorého cieľom je vyburcovať ostatných k činom, je presne to, čo v tejto chvíli treba.

Autizmus pätnásťročnej Švédky Grety Thunbergovej nie je reklamný chyták. V kontexte toho, o čo dnes ide, je tehlou hodenou do okna meštiackej samoľúbosti, ktorá velí blahosklonne Gretu pochváliť, zároveň tak trochu poľutovať a vzápätí sa vrátiť do svojho sveta vychodených chodníčkov „dospelých“ stratégií, ktorých výsledkom nie je nič iné, len alibizmus, čo nás doviedol až sem.

Ktože je tu „postihnutý“, a čím presne?! Dievča, ktoré sa nebojí postaviť pred autoritatívne sa tváriacich mocnárov tohto sveta ako naposledy v Davose, logicky a presne pomenovať situáciu a vysvetliť, prečo by sme dnes mali považovať paniku nielen za naše právo, ale rovno povinnosť? Alebo ľudia, ktorí neustále všetkým ostatným nahovárajú, že na riešenie klimatickej krízy bude najprv nutné vyriešiť prinajmenej kvadratúru kruhu?

Ak sa nič nezmení a príde rýchla a zásadná klimatická zmena, všetky ekonomické argumenty budú šmahom ruky zneplatnené a nám beztak nezostane nič iné, než tie alternatívy. Ak vôbec.

Žiadne prevratné objavy už prísť nemusia. Poznáme veľmi presne energetické alternatívy, alternatívy masovej prepravy, alternatívy potravinovej výroby atď. Argument, že alternatívne zdroje sú väčšinou nákladné, málo efektívne a celkovo nerentabilné, je možno vnútorne konzistentný, akurát pochádza z nejakej celkom inej diskusie. Ak sa nič nezmení a príde rýchla a zásadná klimatická zmena, všetky ekonomické argumenty budú šmahom ruky zneplatnené a nám beztak nezostane nič iné, než tie alternatívy. Ak vôbec.

Okrem toho, veľká časť alternatív je nákladná práve preto, lebo na ich skúmanie a využitie išlo v minulosti podstatne menej prostriedkov, ako na tie tradičné. Je to teda argumentácia v kruhu: doteraz sme na to kašľali, čoho výsledkom je, že zmena je ťažká, a preto nijakú zmenu nerobme a kašlime na to ďalej…

Ľudia z tej časti autistického spektra, kam patrí i Greta Thunbergová, mávajú väčšinou ťažkosti „čítať“ okamžité emócie a motivácie správania ostatných. Lenže na to, aby vám ľudstvo začalo pripadať ako rozpínavá banda nepochopiteľných a nepoučiteľných holých opíc, v skutočnosti nijaký autizmus nepotrebujete.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny #autizmus #Greta Thunbergová