Špinavá ropa

Bielorusko upozorňovalo na problémy s kvalitou ruskej ropy už 19. apríla. Následne sa pridali aj ďalšie krajiny, medzi nimi aj Slovensko. Znečistenú ropu sa tak podarilo zadržať skôr, ako by mohla poškodiť zariadenie bratislavskej rafinérie. Lenže to, čo sa podarilo tentoraz, sa nemusí podariť nabudúce...

26.04.2019 20:00
debata (16)

Na Slovensko sa ropa prepravuje od roku 1962 ropovodom Družba. Vďaka stabilným dodávkam sme sa v 70. rokoch vyhli ropnej kríze. To, čo bolo v minulosti výhodou, sa však v súčasných zmenených geopolitických pomeroch javí ako nevýhoda.

Napriek tomu, že kontaminácia ruskej ropy je krátkodobá záležitosť a už v pondelok by malo byť všetko v poriadku, tento prípad nás opäť upozornil na riziká, ktoré so sebou prináša závislosť od jedného dodávateľa.

Napríklad susedné Poľsko dováža ropu z Nórska, zo Saudskej Arábie a z iných krajín. Tankermi ju dopravuje po mori do prístavu v Gdansku a odtiaľ následne putuje do rafinérie v Plocku neďaleko Varšavy. Takýmto spôsobom zvyšuje svoju energetická bezpečnosť a zároveň tlačí nákupné ceny ropy nadol.

Slovensko, závislé takmer výlučne od dodávok ruskej ropy, je veľmi zraniteľné. Prípadná diverzifikácia zdrojov je preto namieste. Mali by sme nielen diskutovať, ale aj reálne začať hľadať nových dodávateľov a dopravné trasy. Mimochodom, nedávno zmodernizovaný ropovod Adria, ktorý slúži ako záložná trasa v prípade výpadku dodávok ruskej ropy cez ropovod Družba, prakticky nevyužívame.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ropovod Družba #energetická bezpečnosť #ropovod Adria #diverzifikácia zdrojov